Radiosarajevo.ba saznaje: Pionirska dolina dobit će bengalskog tigra

K. S.
Radiosarajevo.ba saznaje: Pionirska dolina dobit će bengalskog tigra
Foto: Pixabay / Bengalski tigar

Sarajevski zoološki vrt Pionirska dolina uskoro će biti bogatiji za jednu veliku atrakciju, a riječ je o bengalskom tigru. 

Ovo je potvrđeno za Radiosarajevo.ba iz KJKP Park, preudzeća koje upravlja Pionirskom dolinom.

Naime, nedavno je KJKP Park dodijelio posao specifičnog prijevoza sa posebnim uslovima, za prijevoz bengalskog tigra,  firmi Nature Resource Network iz Praga, a sama vrijednost posla iznosi 6.063 KM bez PDV-a navodi se na portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine.

To znači da bi uskoro u Pionirskoj dolini novi stanovnik mogao biti bengalski tigar, ugrožena vrsta tigra.

Bengalski tigar - undefined

Bengalski tigar   Foto: Pixabay

Bengalski tigar najbrojnija je podvrsta tigra, i druga po veličini poslije sibirskog. U carstvu životinja, pripada razredu sisavaca i skupini mačaka, tačnije velikih mačaka. Njihova osnovna boja kreće se u rasponu od bijele do narandžaste, a u svim varijantama krase ih tamne  šare.   

Mužjak bengalskog tigra dostiže dužinu od 275 do 295 cm, ali ima i primjeraka koji su duži i od 305 cm. Ženke su manje i duge su između 240 i 265 cm. Težina im se kreće od 130 pa do 265 kg, može biti viših jedinki.

Bengalski tigar živi u Indiji i na obližnjim otocima, te u Bangladešu, Butanu, Mianmaru i Nepalu, pa čak i u Kini.

Potrebno mu je oko devet kilograma mesa dnevno. On je prašumska životinja, lovi tako da se skrije iza grmlja i gustog lišća.

Prema podacima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode (IUCN) , godine 2011. registrirano je manje od 2.500 bengalskih tigrova u svijetu.

Glavni grad Bosne i Hercegovine tako će biti bogatiji za jednu iznimno rijetku i atraktivnu životinjsku vrstu.

Tigrovi u regiji

U beogradskom zoološkom vrtu stanuje  jedan  sibirski tigar. Zoološki vrt u Paliću kraj Subotice takođe je vlasnik jendog sibirskog tigra. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije