Pušten u funkciju novoizgrađeni most u Halilovićima

Radiosarajevo.ba
Pušten u funkciju novoizgrađeni most u Halilovićima
Foto: Općina Novi Grad / Ilustracija
Novoizgrađeni most iza Tržnog centra Heco u Halilovićima od danas je pušten u funkciju.

Njegovom izgradnjom otvoren je još jedan pravac prema Centru "Safet Zajko" i industrijskoj zoni Halilović, čime će biti poboljšana saobraćajna komunikacija u ovom dijelu Novog Grada koji je ranije bio odsječen od grada, jer stari drveni most nije bio adekvatan za korištenje.

Posebno je značajan za stanovnike koji tu žive, a koji su ranije imali dosta problema prilikom dolaska svojim kućama, kao i za privredne subjekte koji tu djeluju.

Završeni most zajedno su obišli ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, koji je kazao da se most može pustiti u funkciju nakon što su završena ispitivanja njegove nosivosti. Istakao je da su se njegovom izgradnjom stekli preduslovi da se ovaj dio općine razvija.

Most je izgrađen na daleko bolji i kvalitetniji način od starog,  koji je bio kombinacija drvene i metalne konstrukcije, a koja je bila dotrajala i izvan upotrebe. Sada imamo betonski most koji je nešto visočiji od prethodnog zbog stogodišnjih voda čiji se nivo promijenio u međuvremenu, tako da ga svi građani od danas mogu koristiti.

Izgradnju mosta i regulaciju korita Miljacke u dužini od oko 400 metara zajednički su finansirali Općina i Ministarstvo privrede KS. Radovi na samom mostu koštali su oko 450.000 KM.  

Novi armirano - betonski most sa dvije saobraćajne trake i pješačkim stazama moći će se koristiti i za teretni saobraćaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije