Pušina otkrio zašto je podnio ostavku u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo

E. Halimić
Pušina otkrio zašto je podnio ostavku u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo
AA / Jusuf Pušina

Jusuf Pušina više nije predsjedavajući Općinskog vijeća (OV) Stari Grad.

Na današnjoj vanrednoj sjednici koja je sazvana upravo kako bi se glasalo za njegovu smjenu, Pušina je preduhitrio vijećnike ponudivši svoju ostavku. Koja je i prihvaćena.

„Današnja sjednica Općinskog vijeća Stari Grad održana je na vrat na nos, ishitrena sjednica i na silu. Sve je to bilo u režiji 'društva jednog lica'. Danas prije odluke OV-a ja sam i sam podnio ostavku jer je grupa vijećnika, tačnije njih 20 pripremilo je inicijativu za moju smjenu. Većina njih mi se obratila i izvinila što to moraju da učine jer su ucijenjeni ili su im obećane pogodnosti i benefiti“, pojasnio je Pušina u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Dodao je da među obećanim povoljnostima ima i nezakonitosti.

„Ovo sve se dogodilo zbog toga što na posljednje dvije sjednice nisu prošle odluke koje su trebale, nisam dao da te odluke prođu jer je pravobranilac stavio negativno mišljenje. Radi se o odlukama o prodaji određene općinske imovine, koja je ranije bila nekom obećana. Ipak pošto je društveni pravobranilac stavio negativno mišljenje ja to nisam mogao odobriti. Na posljednjoj sjednici se ponovila identična situacija. Vijećnici su izglasali tu odluku mimo stava pravobranioca, a ja sam podržao stav pravobranioca. To se nije svidjelo 'društvu jednog lica' i onda je pokrenuta lavina za moju smjenu“, istakao je Pušina.

Na naše pitanja da nam objasni na koga misli pod terminom „društvo jednog lica“, Pušina je kazao da „da to nije teško dokučiti“.

„Ako nema više pravobranioca koji će štititi pravo, nema predsjedavajućeg OV-a koji će izvršavati naredbe i odluke koje su sporne, onda ostaje jedan čovjek koji o sebi priča u prvom licu jednine. On zanemaruje i vijeće i pravobranioca. Ko nam onda ostaje?“, upitao je Pušina.

Prema odgovoru Pušine jasno je da ostaje samo načelnik općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić.

„Pa šta onda, šta to znači. Ovo je privatna općina jedne osobe. Nema u Starom Gradu da ide redoslijedom pravobranilac, OV, pa načelnik. U općini Stari Grad je obratno, načelnik je i pravobranilac i Vijeće“, kategoričan je Pušina.

Na naše pitanje o kojoj se općinskoj imovini radi, Pušina je kazao da „su to objekti pod restitucijom ili vakufski objekti“.

„Nisam u poziciji da imam tu papirologiju ispred sebe, ali to su objekti na Kovačima i kod tržnice. Zatim su tu bile odluke o nezakonitom skidanju kirija, opraštanje dugova i opraštanje propusta. Stoga je bolje ovako nego da ja učestvujem u nekim nezakonitim radnjama. Nastavit ću da djelujem kao samostalni vijećnik jer imam nedovršen posao onaj za šta su me građani birali i ne želim da ih iznevjerim. Ali morat ću javnost upoznati da je značajan broj vijećnika u OV Stari Grad u sukobu interesa i da samo gledaju svoje interese, a ne interese onih koji su ih birali“, smatra Pušina.

Na naše pitanje o odnosu s vijećnikom Denisom Stojinićem, Pušina je kazao da nije imao otovoreni sukob s njim.

„On je jučer napravio jednu incidentnu situaciju i mislio je da mene isprovocira kako bi ja prekinuo kolegij da bi se određena težina finansijske potpore jednoj vijećnici odnosno novac za liječenje njenog djeteta prebacila negdje drugo, ja nisam htio da održim sjednicu i da to bude teret koji bi ja morao nositi cijeli život. Ne pada mi na pamet. Uradio sam sve da se donese odluka i dodijelila sredstva toj maloj curici kako bi ona mogla nastaviti svoje liječenje u Njemačkoj“, pojasnio je Pušina za Radiosarajevo.ba.

Inače, zahtjev za sazivanje ove sjednice s ciljem smjene predsjedavajućeg potpisali su vijećnici Denis Stojnić, Dado Stojnić, Vedran Dodik, Alma Jašarević, Ekrem Kaljanac, Jasmin Skorupan, Adnan Talić, Samir Muhić, Avdo Hodžić, Amar Trbović, Miladin Almedin i Nermin Iković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije