Prvi podzemni kontejneri: Urbana odlagališta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Prvi podzemni kontejneri: Urbana odlagališta u Sarajevu
Zvanična primopredaja prvog podzemnog eko-otoka u Kantonu Sarajevo koji je postavljen na Trgu Heroja br. 12 u Općini Novo Sarajevo održana je danas.

Na ovaj način započet je novi pristup u postupanju sa otpadom kakav se zadnjih 20 godina razvija u evropskim zemljama.

Ovom događaju prisustvovali su premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ambasador Republike Češke u Sarajevu Jakub Skalnik, ministri komunalne privrede i infrastrukture, privrede i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Senad Hasanspahić, Muharem Šabić, Čedomir Lukić, zastupnik u Skupštini KS Elvedin Okerić, direktor KJKP „Rad“ Selim Babić, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktorica „Ekopak“-a Amela Hrbat.

“Riječ je o pilot projektu koji će se pored Općine Novo Sarajevo realizovati i na područjima općina Centar i Stari Grad. U postavljene kontejnere građani će moći odvojeno odlagati papir, pet ambalažu, staklo i preostali kućni otpad”, pojasnio je ovom prilikom direktor Babić te dodao kako su podzemni kontejneri veće zapremnine, koja se nalazi ispod nivoa zemlje, dok iznad zemlje imaju prostor u koji se taj otpad odlaže.

Obaveza preduzeća Rad je da prazni i održava ove kontejnere.

Po njegovim riječima, sa aspekta investicija ovo spada sigurno u skuplje projekte, ali su dugoročno bolji i kvalitetniji, te će u konačnici poboljšati kvalitet stanovanja građana u urbanim naseljima.

“Nadam se da će ovaj način modernog odlaganja otpada postati trend u Kantonu Sarajevo kako bismo za nekoliko godina dosadašnji zastarjeli način zamijenili ovim savremenim”, naglasio je premijer Konaković i potcrtao da će se zahvaljući ovakvim urbanim odlagalištima spriječiti okupljanje pasa lutalica, ali i svih drugih životinja, koje danas privlače kontejneri otvorenog tipa.

Premijer Konaković je podsjetio da se sa realizacijom ovog projekta krenulo još krajem prošle godine, ali se nailazilo na brojne prepreke, prije svega, jer ova vrsta kontejnera zahtijeva posebna mjesta za njihovo postavljanje.

“Prostor mora biti velik da bi se kamioni preduzeća Rad mogli parkirati kako bi na adekvatan način prikupili otpad”, kazao je premijer Konaković te najavio da će ovi kontejneri uskoro biti postavljeni na još tri lokacije, a u narednoj godini planirano je da ih bude još više.

Svaki eko-otok se sastoji od po četiri podzemna kontejnera i to plavog za odlaganje papira, žutog za odlaganje plastike, zelenog za odlaganje stakla, te crnog za odlaganje onog dijela komunalnog otpada koji nije moguće iskoristiti.

“Riječ je o najsavremenijem tehničkom rješenju za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada, kakvo se može vidjeti u velikom broju evropskih gradova. Ekopak je izvršio nabavku vrlo kvalitetnih 20 kontejnera, Češkog proizvođača Reflex Zlínčija u vrijednosti od 150.000 KM, dok je Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture finansiralo nabavku vozila u vrijednosti od 200.000 KM”, rekao je ministar Hasanspahić.

Općina Novo Sarajevo je još prošle godine izradila plan upravljanja otpadom, što im je omogućilo da u planiraju zaokret u njegovom prikupljanju.

“Iskoristili smo ovu donaciju, ali smo i prije toga izdvojili sredstva iz budžeta za ovu aktivnost. Ove godine planiramo opremiti još dvije lokacije, za jednu je gotova urbanistička saglasnost, a druga će biti uskoro", rekao je načelnik Koldžo.

Plan je da na području općine Novo Sarajevo u naredne četiri godine budu postavljeni podzemni kontejneri na 80 lokacija, a projekat će se finansirati iz budžeta općine.

“Zadovoljstvo je da smo kod odabira dobavljača podzemih kontejnera najbolje rješenje dobili od Češkog dobavljača, pa će u Kantonu Sarajevo biti postavljeni kontejneri kakvi se mogu vidjeti u Pragu, Beču, Ljubljani i nizu evropskih gradova”, naglasila je direktorica Ekopaka Amela Hrbat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije