Prva transferzala od Bara do Hotonja kvalitetno rješenje za gužve u saobraćaju

Fena
Prva transferzala od Bara do Hotonja kvalitetno rješenje za gužve u saobraćaju
Priča o izgradnji Prve transverzale se nastavlja...

Nakon što je prošle sedmice u Općini Centar, na inicijativu načelnika Nedžada Ajnadžića, održan sastanak na kojem se razgovaralo o realizaciji projekta izgradnje Prve transverzale, aktivnosti su nastavljene održavanjem sastanka u prostorijama Zavoda za planiranje razvoja KS-a koji je vodio direktor Zavoda Hamdija Efendić.

Sastanku su prisustvovali ministar saobraćaja KS-a Mujo Fišo, načelnik Općine Vogošća Edin Smajić, direktor Direkcije za puteve KS-a Nermin Drnda, direktorica Zavoda za izgradnju KS-a Ljiljana Pelidija, osnivač projektantske firme TZI-Inženjering d.o.o. Zoran Trobok i pomoćnica ministra finansija KS-a Branka Arslanagić, načelnik Ajnadžić, njegov savjetnik Mustafa Resić i pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović.

Ministar Fišo kazao je da je cilj današnjeg sastanka donošenje zaključaka koji će definirati naredne korake kada je u pitanju intenziviranje aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje Prve transverzale.

"Očekujem da ćemo zajedničkim angažmanom uskoro krenuti s realizacijom tog izuzetno važnog projekta. Neophodno je da idemo sa zaključcima Vladi Kantona Sarajevo kako bi ona donijela odluku o pokretanju realizacije projekta izgradnje na dionici od Bara do Hotonja i obezbijedila finansijska sredstva potrebna za početak radova. Ovaj projekt se treba realizirati u fazama", naglasio je Fišo.

Načelnik Ajnadžić istakao je da Vlada KS-a mora hitno na dnevni red staviti donošenje odluke o početku realizacije ovog projekta.

Između ostalog, na sastanku je istaknuto da je u skladu sa zaključcima s prethodnog sastanka Općina Vogošća izdala urbanističku dozvolu za dionicu koja prolazi teritorijom općine Vogošća, a da je i Općina Centar pri kraju s izdavanjem dozvole za dionicu koja prolazi njenom teritorijom. Nakon izdavanja urbanističkih saglasnosti naredni korak je rješavanje imovinskopravnih odnosa, osiguranje finansijskih sredstava, te izdavanje građevinske dozvole što je preduslov za raspisivanje tendera za izbor najpovoljnijeg izvođača radova.

Na kraju sastanka zaključeno je da resorno ministarstvo pripremi prijedlog zaključka koji će biti upućen Vladi KS-a na odlučivanje, a koji se odnosi na pokretanje realizacije projekta izgradnje Prve transverzale na dionici od Bara do Hotonja, budući da spomenuta dionica ima najmanje zahtjeva o pitanju rješavanja imovinsko-pravnih pitanja.

Također, dogovoreno je i da Vlada KS-a uputi zahtjev Zavodu za izgradnju KS-a da odmah započne rješavanje imovinsko-pravne problematike na spomenutoj dionici, a u saradnji s lokalnim zajednicama. Od premijera Kantona Sarajevo zatraženo je da uputi zahtjev Vladi FBiH za održavanje sastanka s premijerom Federacije u vezi s finansiranjem projekta izgradnje Prve transverzale na kojem će biti prisutni predstavnici Ministarstva finansija KS-a, Ministarstva saobraćaja KS-a, Direkcije za puteve KS-a, općina Centar i Vogošća te Zavoda za izgradnju i Zavoda za planiranje razvoja KS-a, saopćeno je iz Općine Centar.

Pozitivno je što Općina Vogošća prepoznaje značaj saobraćajnice sa kružnim tokom jer su to kvalitetna rješenja za rasterećenje saobraćaja.

Izjavila je to vodeći inžinjer u JP Ceste Federacije BiH Fata Terzić, govoreći o potrebi rasterećenja dijela magistralne ceste M18 od zagušenja saobraćaja, saopćeno je iz Općine Vogošća.

Istakla je da je Općina Vogošća među najopterećenijim područjima u Federaciji BiH po frekvenciji saobraćaja, što potvrđuju podaci automatskog brojanja saobraćaja JP Ceste Federacije BiH.

Po automatskom brojanju saobraćaja još iz 2012. oko 15.000 vozila dnevno je prolazilo kroz Vogošću, a tri godine poslije, godišnji prosjek brojanja saobraćaja potvrđuje da se taj broj kreće oko 20.000. Upravo podaci automatskog brojanja saobraćaja ukazuju na hitnu potrebu rasterećenja saobraćaja kroz Vogošću na dijelu magistralne ceste M18.

Činjenično stanje potvrđuje da je na području Vogošće zagušenje saobraćaja sve izraženije pa će ovo "usko grlo" biti riješeno izgradnjom Prve transverzale. Do tad planirane saobraćajnice kružnog toga, na kojima insistira i općinski načelnik Edin Smajić, umnogome će popraviti saobraćajno zagušenje, a Prva transverzala je prvi projekat na listi prioriteta i građana i Općine Vogošća, saopćeno je iz Kabineta

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije