Protest radnika Feroelektra: 'Ne odustajemo od naših prava' (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Protest radnika Feroelektra: 'Ne odustajemo od naših prava' (FOTO)
/ FOTO: Fena

Grupa radnika poduzeća Feroelektro d.d. Sarajevo okupila se danas ispred poslovne zgade u Sarajevu na jednosatnom protestu da bi ukazali na niz nepravilnosti u tom poduzeću.

Protest je organizirala Sindikalna organizacija Feroelektra, prvenstveno, zbog nastavka onemogućavanja novoizabranom rukovodstvu i radnicima ove kompanije da uđu u svoje prostorije i neometano obavljaju poslovne zadatke.

Vršilac dužnosti direktora Feroelektra Senad Smajić kazao je da radnici ovog poduzeća već tri godine nemaju ni plaće ni zdravstveno osiguranje.

Podsjetio je da je prije tri mjeseca donesena i presuda o raskidu kupoprodajnog ugovora sa Stanić-Investom, koja je u međuvremenu postala i pravomoćna.

"Vlada Federacije BiH je u sudskom registru upisana kao vlasnik Feroelektra, ali uprkos tome, kapitalom i dalje upravlja firma Stanić-Invest koja može prouzrokovati velike štete", objasnio je.

Naglasio  je da se protiv firme Stanić-Invest "vodi niz krivičnih postupaka za kriminalna djela".

"Firma Stanić-Invest je također iskoristila slabost sistema te je uime Feroelektra uložila žalbu na raskid kupoprodajnog ugovora Vrhovnom sudu Federacije BiH", istaknuo je Smajić.

Kazao je da je jučer na sjednici Vlade FBiH federalni ministar za trgovinu Milorad Bahilj "dobio nalog da hitno realizira spomenutu presudu".

"Radnici će pratiti postupke ministra i nećemo odustati od naših prava", poručio je Smajić.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Federacije BiH je donesenim zaključkom zadužila Federalno ministarstvo za trgovinu da sazove Skupštinu dioničara privrednog društva Feroelektro d.d. Sarajevo.

Sazivanje Skupštine Feroelektra, kako je rečeno, u skladu je sa Zakonom o privrednim društvima, Uredbom o obavljanju ovlaštenja organa FBiH u privrednim društvima s učešćem državnog kapitala i Odlukom o utvrđivanju liste privrednih društava u kojima ovlaštenja po osnovu učešća državnog kapitala vrše organi BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije