Profesorica arhitekture Vesna Pašić Hercegovac: Tražit ćemo referendum o Hastahani

B. Redžić
Profesorica arhitekture Vesna Pašić Hercegovac: Tražit ćemo referendum o Hastahani
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vesna Pašić Hercegovac

Odluku većine vijećnika sarajevske općine Centar da podrže regulacioni plan izmjena i dopuna za Park 'Prof. dr. Nijaz Duraković' poznatiji kao 'Hastahana' je komentarisala profesorica arhitekture Vesna Pašić Hercegovac.

Tri projekta koja će odrediti budućnost Sarajeva - urbanizacija ili urbicid?

Tvrdi da se ovim regulacionim planom manipuliše građanima ove lokalne zajednice.

"Neko sam ko je od samih početaka u ovom poslu vezano za donošenje ovakvih dokumenata. Prije toga sam radila u Zavodu za planiranje, tako da znam procedure. U opštini Centar sam radila u odjelu za urbanizam. Znam sve na koji način se može manipulirati građanstvom", rekla je.

Za nju je ovaj primjer kao i sve ono što se dešava u sarajevskom naselju Marijin-Dvor, gdje se nalazi Park, kako se zapravo odnosi vlast prema glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Smatra da se u ovom slučaju adekvatno nije tretirala ni struka. Tvrdnju da je Zavod za planiranje Kantona Sarajev napravio urbanističko rješenje je nazvala manipulacijom.

"Zavod za planiranje radi po diktatu. Ništa ne planira, već ucrtava ono što pojedinci žele odnosno načelnici, zastupnici i svi drugi zainteresovani faktori", upozorila je Pašić Hercegovac.

Naglasila je da je Hastahana mjesto memorije jer se tu nalazila prva bolnica na Balkanu dodavši:

"Zar mi treba da zatiremo prošlost - da pljunemo na nju, da se do te mjere komercijaliziramo do te mjere da bi se napravio prostor za hrpu betona. Dosta mi je betona. Građani se sa pravom bune što će izgubiti prostor."

Mišljenja je da predloženi projekat mnogo košta koje će platiti građani Sarajeva jer, kako je navela, Općina nema novca za projekat.

Zalaže se da to u potpunosti bude zelena površina kojom će se zadovoljiti potrebe različitih kategorija stanovništva. Poručila je da se mora naći drugi prostor za parking, te kada se napravi poslovni prostor onda od parka neće biti ništa.

Građane je pozvala da se pridruže onima, među kojima je i ona sama da traže referendum. Obećala je da će to sigurno uslijediti. Prema njenim riječima, tražit će se da se provjeri zakonitost prilikom donošenja ovakve odluke.

Općinsko vijeće Centar Sarajevo je usvojilo odluku o usvajanju i provođenju izmjena i dopuna Regulacionog plana za 'Prof. dr. Nijaz Duraković', poznatiji kao - Hastahana. Odluka je podržana sa 17 glasova za, sedam protiv i dva suzdržana.

Izlaganje Denisa Challengera nagrađeno apaluzom: Želimo samo park u Hastahani

Odluku su podržali vijećnici Stranke demokratske akcije, Saveza za bolju budućnost, Naroda i pravde dok su u Socijaldemokratskoj partiji i Našoj stranci bili protiv. Protiv ili suzdržani su bili vijećnici iz Kluba Demokratska fronta-Građanski savez i Stranke penzionera/umirovljenika.

Sjednici su prisustvovali građani koji se protive ovom regulacionom planu. Sjednicu su osiguravali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i privatna zaštitarska agencija. Svaki građanin i novinar je evidentiran po dolasku na sjednicu. Ličnu kartu su morali pokazati i novinari, bez obzira što su imali akreditacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije