Prije 26 godina agresorskom granatom na Koševskom Brdu su ubijena tri dječaka

Fena/Radiosarajevo.ba
Prije 26 godina agresorskom granatom na Koševskom Brdu su ubijena tri dječaka
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Obilježena 26. godišnjica stradanja tri dječaka u sarajevskom naselju Koševsko Brdo

Danas se navršava 26 godina kada su u Jukićevoj ulici u sarajevskom naselju Koševsko Brdo stradala tri dječaka - trinaestogodšnji Amel Tarahija i Vedran Milas i petnaestogodšnji Sakib Smajević.

Ubijeni su granatom dok su se igrali.

Pojedinci i organizacije su položili cvijeće ispred spomen-obilježja čime su odali počast stradalim dječacima.

"Na današnji dan 1993. godine zločinci su tokom dječije igre ubili tri dječaka koji su se igrala u napuštenom autu i sanjali dječački san da će i oni nekada voziti auto. Ali zločinci su iskoristili priliku i ubili ih", kazao je za Fenu predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 92-95. Fikret Grabovica.

Obilježavanju su prisustvovali učenici iz Osnovne škole koju su pohađali ubijeni dječaci 'Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak', predstavnici Udruženja i Gradske uprave Sarajeva te članovi porodica.

"Uprkos vremenskim uslovima, na dostojanstven način smo obilježili godišnjicu zločina kako bi sačuvali uspomenu na ubijenu djecu Sarajeva i tri dječaka spasili od zaborava", zaključio je Grabovica.

Tokom ratne opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine, ubijeno je 1.600 djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije