Priča o duhu Sarajeva: Park u Centru nazvan po partizanskoj heroini Jeleni Vitas

Fena
Priča o duhu Sarajeva: Park u Centru nazvan po partizanskoj heroini Jeleni Vitas

Simboličnim otkrivanjem ploče sa imenom partizanske heroine Jelene Vitas u parku preko puta Bosanskog kulturnog centra na uglu ulica Branilaca Sarajeva i Ćemaluša, ozvaničeno je imenovanje ovog parka po imenu hrabre učesnice Narodnooslobodilačkog pokreta tokom Drugog svjetskog rata.

Vitas je tragično stradala u logoru Jasenovac od ustaškog terora krajem 1944. godine, saopćeno je iz Općine Centar.

Ploču su otkrili savjetnik načelnika općine Mustafa Resić, predsjednica Komisije Općinskog vijeća Centar za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti Vera Brigić, te poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut, koji je i pokretač ove inicijative.

"Danas se navršava 100 godina od rođenja Jelene Vitas kada otkrivamo i ovu ploču sa njenim imenom. Ovaj park je ciljano odabran, jer je Jelena nakon hapšenja bila zatočena i mučena u zgradi Ustaške nadzorne službe (UNS) u današnjoj Ulici Ćemaluša 2, tačno preko puta ovog parka, odakle je odvedena u logor Jasenovac i više se nikada nije vratila u svoje Sarajevo. Jelena je prije rata 92-95 imala svoju ulicu i vrtić u gradu i drago mi je što je njeno ime vraćeno u Sarajevo, na čemu sam zahvalan svima koji su podržali ovu ideju", izjavio je Arnaut.

Sarajevo ovim činom šalje poruku ostatku Bosne i Hercegovine i regionu, kao i Evropi, da je centar antifašističkih aktivnosti na ovim prostorima  i da ovaj grad baštini antifašističke vrijednosti koje će njegovati dok postoji.

"Ovo je jedna od priča o duhu Sarajeva, o duhu multikulture, antifašističkog trajnog otpora, našoj potrebi da se sjećamo imena onih koji su izgubili život za slobodu grada. Ovo je potvrda da Sarajevo nastavlja svoj put antifašizma koji je zacrtan stoljećima, a naglašen tokom potekla dva rata", kazao je Resić.

Današnjem otkrivanju ploče su također prisustvovali i sugrađani koji su poznavali članove porodice Vitas, tačnije Jeleninu sestru Nataliju Vitas.

"Poslije ovog rata je učinjena nepravda prema Jeleni Vitas, ali i drugim zaslužnim sugrađanima i stoga smo neizmjerno zahvalni i sretni što danas ispravljamo mali dio te historijske nepravde. Šteta da Natalija, koja je umrla u staračkom domu, nije dočekala ovaj dan. Ona je dolazila iz porodice boraca koja se nije nikada žalila niti pričala o hrabroj i tragičnoj sudbini svoje sestre", izjavila je učiteljica u penziji Milka Sokolović.

Činu otkrivanja ploče prisustvovali su i vijećnik Općinskog vijeća Centar Nihad Uk, te predstavnici Savjeta Mjesne zajednice "Trg oslobođenja-Centar" koje je predvodio predsjednik Dževad Jusić, kao i general Armije RBiH u penziji Vahid Karavelić koji također obavlja funkciju predsjednika Udruženja generala BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije