Pri kraju radovi na velikom muralu podrške građanima Barcelone

J. Ć.
Pri kraju radovi na velikom muralu podrške građanima Barcelone
Mladi umjetnici iz Sarajeva su na Trgu Barcelone u sarajevskom naselju Mojmilo naslikali veliki mural posvećen građanima pobratimskog grada koji se prošlog mjeseca suočio s tragičnim terorističkim napadom.

Multimedijalni performans, koji je bio odraz prijateljskih veza između dva olimpijska i pobratimska grada, Sarajeva i Barcelone, obuhvatio je oslikavanje velikog murala na fasadi zgrade na Trgu Barcelone u Olimpijskom naselju Mojmilo.

Jedan od učesnika performansa kojem je cilj pružanje iskrene podrške gradu Barceloni, pobratimskom gradu već 21 godinu, koji je među prvima ukazao na ono što se dešavalo za vrijeme agresije u Sarajevu, je Benjamin Čengić - ulični umjetnik, filmski producent te predstavnik Udruženja građana “Obojena klapa” koje se bavi promoviranjem urbane kulture i ulične umjetnosti. 

Benjamin je kazao da bi mural koji su počeli izrađivati trebalo biti završen u subotu, 23. septembra ako to vremenske prilike dozvole.

„U naredna tri dana farbamo cijelu fasadu, tj. kompletnu površinu murala i guštera, te planiramo i prva dva slova“, rekao je za Radiosarajevo.ba Benjamin Čengić. 

Podsjetimo, Vlada i narod Kraljevine Španije našem su gradu pružili nesebičnu pomoć i podršku, a posebno u vrijeme agresije i opsade, te nakon u toku obnove. 

Vrlo je značajna donacija prijateljske Španije od milion eura koja je uveliko pomogla projekt obnove sarajevske Vijećnice i ubrzala njegovu realizaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije