Gradonačelnik Skaka pozvao građane: Obilježimo 6. april zajedno

S. Š. J.
Gradonačelnik Skaka pozvao građane: Obilježimo 6. april zajedno
Šesti april najznačajniji je datum u historiji našeg glavnoga grada. Sve što se događalo tog datuma 1945. i 1992. godine postalo je simbol otpora njegovih građana svim oblicima fašizma.

Ovo je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizira prve dane opsade Sarajeva devedesetih godina prošlog vijeka.

Kraj Drugog svjetskog rata u Sarajevu je nastupio na današnji dan 1945. godine i od tada se 6. april obilježava kao Dan oslobođenja grada Sarajeva. Već 47 godina kasnije, Sarajevo je počelo voditi još jednu bitku.  Umjesto mira, nastupila je opsada grada koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u historiji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 10.514 ljudi među kojima 1.601 dijete. 

Uzimajući u obzir važnost ovog datuma kroz njegovu historiju, Gradsko vijeće je na sjednici 2006. godine donijelo odluku kojom je 6. april određen kao Dan grada Sarajeva.

Upravo je na današnjoj konferenciji za medije povodom Dana grada Sarajeva, predstavljen i Program obilježavanja 6. aprila, koji možete pogledati ovdje.

"Pozivam građane Sarajeva da nam se pridruže u obilježavanju Dana našeg grada, da budemo odlični domaćini našim gostima koji već od prvog aprila pristižu u naš grad, jednu od vodećih turističkih destinacija ove godine", izjavio je gradonačelnik Abdulah Skaka.

Skaka je dodao kako je obilježavanje simbolično počelo već jutros, kada su radnici KJKP Park krenuli u akciju čišćenja grada.

Predsjednik Gradskog Vijeća Igor Gavrić je kazao kako će vrhunac obilježavanja biti svečana sjednica koja će treći put biti održana u sarajevskoj Vijećnici.

"Tu noć ćemo prirediti spektakularne nastupe, uključujući i one sarajevskih glumaca koji će nam ispričati divnu ljubavnu priču. Mislim da je jako bitno spomenuti i kako će ovaj put, sjednicu prenositi tri medijske kuće, među kojima i državna televizija BHRT, na što smo jako ponosni", rekao je Gavrić.

Obilježavanje Dana grada Sarajeva ove je godine dobilo i evropsku dimenziju, poručio je dogradonačelnik Milan Trivić.

"Napravili smo novi korak ka euroatlantskim integracijama, obzirom da Sarajevo zauzima jednu od vodećih uloga kao glavni grad naše države", pojasnio je Trivić.

Pomoćnica gradonačelnika Amina Deljković istakla je da će osim odavanja počasti i polaganja cvijeća biti održano i 13 kulturnih i sportskih manifestacija.

Među manifestacijama koje će ove godine obilježiti 6. april su i izložbe u galeriji Collegium Artisticum koju organizuje Udruženje likovnih umjetnika BiH i u Spomen parku Vraca koju organizuje Historijski muzej BiH, te 6. Sarajevo Guitar Fest u Domu oružanih snaga BiH. Treba spomenuti i da će na platou ispred BBI centra biti održana manifestacija "Volim Sarajevo", gdje će i djeca i odrasli moći uživati u zabavnom programu koji uključuje druženje sa igračima FK Sarajevo i FK Željezničar, gudački kvarter, hor Palčići, nastup grupe Undergrounderi... 

Također, obilježavanje rođendana Sarajeva obogatit će i sportski program, kao što je Šestoaprilski turnir u streljaštvu za osobe s invaliditetom, ekipno prvenstvo osnovnih škola u šahu, međunarodni kuglaški turnir za slijepe te turniri u košarci, hrvanju i streljaštvu.

Šestog aprila moći ćete se družiti i sa gradonačelnikom, obzirom da je tog dana, tačno u podne planirana Kafa sa gradonačelnikom na Baščaršiji.

Dobitnici Šestoaprilske nagrade:

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva u 2017. godini bit će dodijeljena Udruženju "Fama-Metodologija", Edinu Dervišhalidoviću - Dini Merlinu, Udruženju za zaštitu historijskih vrijednosti "Haber". Priznanje "Počasni građanin" Grada Sarajeva dobit će dr. Edmond Offerman.

Namjena FAMA Metodologije je da kroz edukacijske module Škole znanja stavlja u upotrebu FAMA KOLEKCIJU koja se stvarala u raznim fazama (kao Fama, Fama arhiv, Fama kolekcija) a smatra se najvećom svjetskom nezavisnom kolekcijom multimedijalnih projekata o opsadi Sarajeva (1992–1996.) i dešavanjima u vezi s raspadom Jugoslavije (1991–1999.). Godinama je Kolekcija rasla usred nemogućih uslova (opsada i posljeratna tranzicija), razvijajući pionirske koncepte i različite teme. FAMA tim je uz pomoć brojnih saradnika, prijatelja i podržavaoca tokom 25 godina usred nemogućih uslova opsade i posljeratne tanzicije, stvarao kolekciju razvijajući različite teme i pionirske metodološke koncepte.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva kao najviše društveno priznanje, za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti dodjeljuje se Edinu Dervišhalidoviću - Dini Merlinu, koji je u posljednje tri decenije svojim umjetničkim radom dao ogroman doprinos razvoju kulture, ne samo kao najveća regionalna estradna ličnost u regionu, već kao autor i izvođač koji kroz svoj umjetnički opus na najbolji način promoviše Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, kulturu i tradiciju.

Također se nagrada dodjeljuje i Udruženju za zaštitu historijskih vrijednosti "Haber", koje, kako je istaknuto, čuva istinu o agresiji na Bosnu i Hercegovinu i u dosadašnjem radu napravilo je devet dokumentarnih filmova o temi opsada i Agresija na BiH 92-95, te objavilo pet knjiga.

Priznanje "Počasni građanin" bit će dodijeljeno dr. Edmondu Offermanu zbog doprinosa za izgradnju Trebevićke žičare, koji je donirao vlastita sredstva od šest miliona KM, a bit će utrošena isključivo u svrhu realizacije Projekta "Revitalizacija Trebevićke žičare", nabavku nove elektromehaničke opreme. 

Nagrade će biti uručene na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva, a dobitnicima će ih uručiti gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije