Crveno upozorenje / Za vikend snijeg 35 cm, mogućnosti olujnog vjetra s orkanskim udarima

07. 12. 2017. u 16:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Kantonalna uprava civilne zaštite uputila je danas preporuke pravnim i fizičkim licima u Kantonu Sarajevo za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih padavina, niskih temperatura i jakog vjetra, zbog činjenice da se u narednom danima očekuje pogoršanje vremenskih prilika u našoj zemlji.

Prema informacijama dostavljenim iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za dane vikenda pogoršanje vremenskih prilika bit će praćeno obilnijim sniježnim padavinama, čija visina bi mogla biti između 15 i 35 cm, a predviđaju se i niske temperature zraka.

Početkom naredne sedmice izdato  je crveno upozorenje zbog mogućnosti pojave jakog olujnog vjetra s orkanskim udarima za područje cijele Bosne i Hercegovine. Sva pravna i fizička lica obavezna su da odmah preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od visokog snijega, niskih temperatura i jakog vjetra, a što je u skladu s njihovim nadležnostima i obavezama propisanim Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

To podrazumijeva obavezu pripreme adekvatnih snaga i neophodnih materijalno-
tehničkih sredstava. Iz Uprave naglašavaju da će se na ovaj način stvoriti pretpostavke za efikasnije i brže reagiranje svih subjekata sistema zaštite i spašavanja te izbjeći velike materijalne štete.

Podsjećaju sva pravna i fizička lica i na obaveze koje su im predviđene Zakonom o komunalnoj čistoći i Zakonom o upravljanjem zajedničkim dijelovima zgrade koji propisuju poduzimanje mjera na uklanjanju snijega, skidanju leda i ledenica.

Također, posebno apeluju i na pravna lica koja imaju potpisane sporazume, odnosno ugovore s svim nivoima vlasti, da pripreme adekvatnu mehanizaciju i da na vrijeme reagiraju na najavljene sniježne padavine.

NEMA KOMENTARA