Konaković o zabrani točenja alkohola u najluđoj noći i "šerijatskom" zakonu

Radiosarajevo.ba
Konaković o zabrani točenja alkohola u najluđoj noći i "šerijatskom" zakonu
Brojni građani su oštro reagirali prethodne sedmice nakon što je objavljeno da će za vrijeme dočeka Nove godine u Sarajevu, tačnije na Trgu BiH gdje će se održati veliki koncert Dine Merlina, biti zabranjeno točenje alkohola.

Tim povodom se i na svojoj Facebook stranici oglasio premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je istaknuo da su takve optužbe dijela javnosti neosnovane, te da zabrana točenja alkohola tokom javnih skupova ima i zakonsko uporište.

"U ovom 'šerijatskom' Zakonu o javnim okupljanjima regulira se način organiziranja javnih skupova. Tretira i javne priredbe. Ovaj Zakon je donesen je u Narodnoj Skupštini RS-a i objavljen novembra 2008. Potpisao ga predsjednik Narodne Skupštine RS-a Igor Radojičić, sada gradonačelnik Banje Luke", istaknuo je Konaković u svom obraćanju javnosti.

On je i citirao član 17 ovog zakona, u kojem stoji da je "učesnicima mirnog okupljanja zabranjeno unošenje alkoholnih pića i nošenje predmeta pogodnih za nanošenje povreda". Dodao je i to da je i Zakon o javnim okupljanjima gotovo identičan u Kantonu Sarajevo, kao i svim kantonima na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Za kraj svog obraćanja istaknuo je i to da su već popunjeni brojni smještajni kapaciteti u Sarajevu, te da će ovo biti jedan od najboljih dočeka Nove godine u cijelom regionu.

"Booking kaže da je 88 posto hotelskih kapaciteta u Sarajevu već rezervirano. Prije 15 dana na bookingu u ponudi su bila 182 objekta, ostao je jo 91, tačno pola. Izdvojili smo novac za Roditeljsku kuću, izdvojili smo novac za spas KK Bosne. Sarajevo će ove godine imati najbolji doček Nove godine u regionu. Od ove javne priredbe imat ćemo prihode mnogo veće od onoga što smo investirali", zaključuje svoje obraćanje premijer Konaković, te dodaje da Sarajlije i regionu i u narednim godinama mogu očekivati dolazak velikih zvijezda u grad tokom najluđe noći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije