Opća bolnica: Izmjerite šećer u krvi i pritisak, pregledajte pluća

Radiosarajevo.ba
Opća bolnica: Izmjerite šećer u krvi i pritisak, pregledajte pluća
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Opća bolnica u Sarajevu

Sarajevska Opća bolnica Abdulah Nakaš je omogućila besplatan pregled visine šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska i besplatan test prisutnosti bolesti pluća, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

U četvrtak, 14. novembra povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa od 8.30 do 14 sati građani će moći provjeriti visinu šećera u krvi i izmjeriti krvni pritisak, te dobiti relevantne informacije o prevenciji i liječenju dijabetesa. Iz Opće bolnice su podsjetili da je ova bolest u Bosni i Hercegovini i svijetu u stalnom porastu.

Sljedećeg dana, 15. novembra od 10 do 13 sati, povodom Svjetskog dana borbe protiv opstruktnih bolesti pluća, građani će moći bepslatno uraditi jednostavan i bezbolan test kojim se mjeri funkcija pluća (spirometrija), a ovim pregledom se može utvrditi boluju ili od hronične opstruktivne bolesti pluća, čak i prije nego se simptomi razviju, saopšteno je iz sarajevske Opće bolnice Abdulah Nakaš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije