Predstavnici Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo obilježili Dan državnosti BiH

Radiosarajevo.ba
Predstavnici Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo obilježili Dan državnosti BiH

Za Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25.novembar, delegacija Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo položila je cvijeće na spomen-obilježja i odala počast svim poginulim braniteljima naše domovine, kao i civilima Sarajeva.

U ime Kantona Sarajevo, ovom prilikom, predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković i premijer Edin Forto čestitali su svim građanima BiH ovaj značajni dan, najveći praznik naše domovine, podsjećajući kako je višestoljetna državnost Bosne i Hercegovine još jednom potvrđena 25. novembra 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu.

"Danas se generalno pravi konekcija između te obnovljene, i odbranjene državnosti BiH u periodu agresije na  našu zemlju 1992-1995. godine. Ovo je dan kada se prisjećamo i odajemo počast svim poginulim braniocima naše domovine, učesnicima narodno-oslobodilačkog rata 1942-1945. kao i proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata, ali i civilnim žrtavma", istakao je predsjedavajući Konaković.

Premijer Forto naglasio je kako je "ovo praznik koji nas definiše i podsjeća da su granice BiH koje su odbranjene devedesetih, uspostavljene upravo na današnji dan."
"Bitno je da se stalno toga sjećamo. Ove granice su građani dobili u sred borbe protiv fašizma i on je tada pobijeđen. Međutim, očigledno je da je to bilo samo privremeno, fašizam se vraća i naša je poruka odavde  je da borba protiv fašizma neće stati", poručio je premijer Forto.

Cvijeće je danas položeno i na Centralno spomen-obilježje na Šehidskom mezarju Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića te Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92-95, kao i na Spomen-obilježje Vječna vatra i Spomen-park Vraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije