Prašović Gadžo: Općina Novi Grad "podržava stav građana..."

Radiosarajevo.ba
Prašović Gadžo: Općina Novi Grad "podržava stav građana..."
Bh. novinarka Sanela Prašović-Gadžo jedna je od 154 osobe iz sarajevske općine Novi grad, koje su se pobunile protiv gradnje benzinske pumpe na parceli u naselju Švrakino Selo na kojoj je izgrađena kuća.

Investitor izgradnje ove pumpe, inače, kupio je baštu s kućom, smještenu između drugih kuća, još u 2015. godini, a istog dana kada je potpisao kupoprodajni ugovor s Općinom Novi Grad, predao je zahtjev za dodjelu markice za benzinsku pumpu. Građani su se pobunili protiv ove odluke, a pojedini su pojasnili kako je u institucijama pumpa ucrtana naknadno, suprotno prethodnim regulacionim planovima.

Upravo ovo je bilo razlog da Prašović Gadžo snimi dokumentarni film koji pokazuje povezanost članova SDA koji rukovode institucijama, njihovu korupciju i direktno pogodovanje investitoru koji je, kako kaže, član GO SDA.

Nakon štšo je objavila najavni video za svoj dokumentarni film koji je dosta pažnje probudio u bh. javnosti, danas se ova novinarka oglasila statusom u kojem je saopćila kako je dobila pismo iz Općine Novi Grad Srajevo koje je bio zapravo naslovljeno na Zavod za planiranje razvoja KS-a i u kojem Općina Novi Grad "podržava stav građana te da nema potrebe za takvim sadržajem u naselju..."

"Taman pred završetak post-produkcije dokumentarnog filma Snaga je u istini i pravdi na vrata nam je pokucao poštar i donio pismo iz Općine Novi Grad Sarajevo. U pismu naslovljenom zapravo na Zavod za planiranje razvoja KS-a piše da Općina 'podržava stav građana te da nema potrebe za takvim sadržajem u naselju", misleći dakle na benzinsku pumpu investitora Hifa Oil. Ja sam tog istoga dana kada je pismo stiglo, otišla na put u inozemstvo i imala sam tako pet do šest dana za razmišljanje o tome... šta to sada tačno znači? Da li je to tek jos jedna igra riječi? Ili je to pobjeda nas građana? Ili samo manevar da dobiju na vremenu? I sad kada sam se vratila, ovako sam odlučila. Od Zavoda ćemo zatraziti službeno odgovor šta njima tačno znači taj dopis... Da li to znači da će oni sada benzinsku pumpu izbrisati iz Nacrta regulacionog plana?
Ili neće uraditi nista?

I isto ćemo pitanje postaviti gradonačelniku Grada Sarajeva Abdulahu Skaki koji je također izjavio da je uvijek 'uz građane. Dakle, da li će i on napisati da nema potrebe za benzinskom pumpom na toj spornoj lokaciji i zatražiti od Zavoda da benzinsku pumpu izbrišu iz Nacrta regulacionog plana prije nego on dođe na usvajanje u Gradsko vijeće? I sve ćemo to svakako dodati u dokumentarni film. To je epilog. Inače, isti dan kada smo dobili pismo iz Općine Novi Grad, stiglo je pismo i od Ombudsmena koji nas građane informiraju ko je sve i šta poduzeo... od tužilastva do zavoda.... Sve dokumentovano.I to ćemo u film. Hvala im što mi pomažu. Idemo dalje", napisala je Prašović-Gadžo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije