Poznato koje kompanije su dobile poticaj od Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Poznato koje kompanije su dobile poticaj od Kantona Sarajevo
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je izabralo korisnike Programa poticaja razvoja male privrede, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo. Za tu namijenu je izdvojeno milion i 350.000 maraka.

Iz Vlade su podsjetili da je na javni poziv apliciralo 116 subjekata, da je njih 60 ispunilo uslove javnog poziva. Naveli su da je bilo 13 neblagovremenih prijava - stigle su izvan propisanog roka. Bez cjelokupne dokumentacije je bilo njih 13, a 29 su bile neosnovane.

Tvrde da su u 2018. godini bile primljene 34 aplikacije, te da su sredstva odobrena za 30 subjekata u iznosu od 824.526 maraka.

Kako je navedeno u saopštenju, komisiju za izbor korisnika je činilo sedam osoba, za razliku od prethodne prakse kada je bila tročlana komisija i to isključivo iz reda službenika Ministarstva privrede.

"Pored dva predstavnika Ministarstva, u sastavu Komisije bili su i predstavnici Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo, akademske zajednice (Ekonomskog fakulteta i Ekonomskog instituta), nevladinog sektora (Fondacija za zastupanje građanskih interesa CPI), te jedan nezavisni ekonomski stručnjak", navedeno je.

Istaknuto je da je program obuhvatao deset vrsta podrške i to: subvencioniranje kamata po preuzetim kreditima (devet odobrenih zahtjeva), unapređenje institucijske preduzetničke infrastrukture (šest), poticaj u primjeni tehničkih normi i standarda kvalitete (tri), unapređenje rada udruženja obrtnika (četiri), stari zanati - subvencija troškova nabavke osnovnog materijala i alata (sedam), poticaj novoosnovanim subjektima male privrede (sedam), poticaj razvoja ženskog preduzetništva (sedam), poticaj za unapređenje IT preduzetništva (osam), pružanje stručne i savjetodavne pomoći za subjekte male privrede (osam), te podrška razvoju kreativne industrije (dva).

Iz Vlade Kantona Sarajevo su podsjetili da pored ovog programa, Ministarstvo privrede ove godine implementira i program zapošljavanja mladih u obrtima (19 obrta, 25 korisnika), zatim program podrške osnivanju i razvoju startup firmi mladih (80 korisnika), program podrške starim zanatima (254 korisnika), program poticaja maloj privredi kroz povoljno kreditiranje (subvencioniranje kamata u iznosu 2 miliona maraka), podršku sajmovima i drugi.

Odluku o dodjeli poticajnih grant sredstava za razvoj subjekata male privrede dostupna je na sljedećem linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije