Sarajevo: 348 srednjoškolaca i studenata ostvarilo pravo na stipendije

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: 348 srednjoškolaca i studenata ostvarilo pravo na stipendije
Foto: Općina Centar / potpisivanje ugovora s dobitnicima općinskih stipendija "Prof. dr. Husein Kulenović"
U Domu mladih na Skenderiji, u ponedjeljak 12. marta 2018. godine, organizirano je potpisivanje ugovora s dobitnicima općinskih stipendija "Prof. dr. Husein Kulenović" za školsku 2017/2018. godinu.

Ovom prilikom je 348 učenika srednjih škola i studenata potpisalo
ugovor na osnovu kojeg će mjesečno dobijati po 80 KM odnosno po 100 KM. 

Sredstva stipendije obuhvataju period od deset mjeseci, počev od septembra 2017. do juna 2018. godine.

Općinska služba za obrazovanje, kulturu i sport će za protekle mjesece isplatiti
sredstva na račune potpisnika ugovora.

Prilikom svog obraćanja prisutnima načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je kazao da je danas jako važan dan za one koji žele investirati u znanje i da je veoma ponosan što se danas potpisuju ugovori za dodjelu stipendija.

"Općinska administracija i Općinsko vijeće Centar rade na tome da tokom ove kalendarske godine izdvojimo dodatna sredstva za stipendiste Općine Centar, za šta iz općinskog budžeta namjeravamo izdvojiti gotovo 500.000 KM. Na taj način želimo pokazati koliko nam je stalo da kroz dobro obrazovanje naši mladi postanu multidisciplinarni i poliglote, te uvaženi građani ove općine, grada Sarajeva, države BiH, kao i Evrope i svjetske zajednice bez granica. Općina Centar svake godine uvećava sredstva za ovu namjenu čime želimo naglasiti našu opredijeljenost da podržimo proces sticanja znanja i postizanja vaših kompetencija u budućem životu", naglasio je Ajnadžić i dodao da stipendije nisu jedina prednost koju Općina Centar pruža mladima.

"Ova jedinica lokalne samouprave je posljednjih deset godina iz svog budžeta
izdvojila preko sedam miliona konvertibilnih maraka za unapređenje uslova rada i obrazovanja u predškolskim i školskim ustanovama. Također Općina Centar pruža finansijsku podršku stambenom zbrinjavaju mladih te daje nepovratna sredstva do 20.000 KM za samozapošljavanje mladih kroz start-up projekte", kazao je Ajnadžić.

Iz Općine Centar podsjećaju da je prema odluci Općinskog vijeća Centar na 22. redovnoj sjednici, održanoj 22. februara 2018. godine, odabrano 210 nadarenih učenika srednjih škola i studenata, sa visokim prosjekom ocjena, za dodjelu stipendija „Prof. dr. Husein Kulenović“ za školsku/akademsku 2017/2018. godinu, od čega su 137 srednjoškolca i 73 studenta.

Općinsko vijeće je također donijelo odluku o izboru 138 učenika srednjih škola i studenata koji se školuju u otežanim uslovima života za dodjelu stipendija u školskoj/akademskoj 2017/2018. godini.

Po ovom osnovu općinske stipendije dobit će 59 srednjoškolaca i 79 studenata. Za dodjelu 348 stipendija iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar će biti utrošeno 308.000 maraka.

Današnjem potpisivanju ugovora sa stipendistima prisustvovala je Jasna Beba, sekretar Općinskog organa uprave i savjetni općinskog načelnika, dok su u ime Općinskog vijeća Centar bili prisutni predsjedavajuća Karolina Karačić i njen zamjenik Mustafa Mulić, te vijećnici Igor Stojanović, Amra Zulfikarpašić, Sonja Akšamija i Denis Challenger.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije