Potpisan ugovor za otvaranje punkta Hitne medicinske pomoći na području Centra

Radiosarajevo.ba
Potpisan ugovor za otvaranje punkta Hitne medicinske pomoći na području Centra
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Adem Zalihić
S ciljem stalnog unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite, Općina Centar Sarajevo, iako nije nadležna, realizuje niz projekata kako bi ovu djelatnost od posebnog interesa za građane podigla na što veći nivo.

Naime, na osnovu zahtjeva Javne ustanove „Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo“ Općina Centar je obezbijedila prostor za otvaranje punkta Hitne medicinske pomoći za područje ove jedinice lokalne samouprave.

Navedeni prostor se nalazi u Ulici Mis Irbina 20, a ugovor o zakupu poslovnih prostorija u ponedjeljak, 11. marta 2019. godine potpisali su načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktor Javne ustanove „Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo“ Adem Zalihić.

Podsjećamo, na navedenoj lokaciji u Mis Irbinoj ulici donedavno je egzistirala ambulanta porodične medicine koja je izmještena u Dom zdravlja Vrazova, čime je medicinska usluga, uzimajući u obzir opremljenost i ljudske resurse kojima raspolaže ovaj Dom zdravlja, podignuta na veći nivo.

Načelnik Ajnadžić je nakon potpisivanja ugovora podsjetio da je Općina Centar kao odgovorna društvena zajednica krajem prošle godine nabavila kombi vozilo za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, te da će praksa pružanja pomoći zdravstvenim ustanovama biti nastavljena i u budućnosti.

"Zahvaljujem se inicijativama koje je delegirao Zdravstveni savjet Općine Centar, a koristim priliku da izrazim zadovoljstvo jer smo jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je formirala ovaj savjet, a što je zakonska obaveza jedinica lokalne samouprave. U Ulici Mis Irbina će uskoro sa radom početi punkt Hitne medicinske pomoći, a bili smo rukovođeni idejom da mobilni tim ljekara bude što bliže pacijentima u hitnim slučajevima. Općina Centar planira nabavku još jednog vozila za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo i to vozila za hemodijalizu, kao i nabavku neophodnih medicinskih aparata", istakao je Ajnadžić te dodao da će Općina Centar iz ovogodišnjeg budžeta finansirati i nabavku nekoliko automatskih vanjskih defibrilatora koji će osim u zgradi Općine Centar biti postavljeni i na druge lokacije na kojima je zabilježen veliki promet ljudi.

Direktor Zalihić je naglasio da je u hitnim slučajevima vrijeme najveći neprijatelj i pacijenta i ljekara.

"Koristim priliku da izrazim duboku zahvalnost Općinskom vijeću, Zdravstvenom savjetu i načelniku Općine Centar dr. Nedžadu Ajnadžiću što su uvidjeli važnost pružanja hitne medicinske pomoći. Centralni objekat Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo nalazi se na području općine Novo Sarajevo. Punkt smo do sada imali samo na području općine Novi Grad, a sada i u Centru. Ovim potezom će zasigurno građani ove lokalne zajednice, ali i susjednih općina imati izuzetan benefit. Kada spašavamo živote naših sugrađana jedna od najbitnijih komponenti jeste vrijeme. Naša misija je da što prije stignemo do pacijenta, a otvaranje ovog punkta nam umnogome u tome pomaže", istakao je Zalihić.

Član Zdravstvenog savjeta Općine Centar dr. Bakir Nakaš izrazio je nadu da će i druge lokalne zajednice slijediti dobar primjer Općine Centar i implementirati zakonom propisane obaveze kao što je formiranje Zdravstvenog savjeta.

"Na teritoriji ove lokalne zajednice smješteno je najviše zdravstvenih institucija i nije slučajno da je prva pokrenula formiranje Zdravstvenog savjeta. Održali smo veliki broj sjednica i donijeli niz važnih zaključaka koje ćemo u narednom periodu nastojati implementirati", poručio je Nakaš.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, predstavnici općinskih službi, savjetnik općinskog načelnika Osmo Babić, te članovi Zdravstvenog savjeta Općine Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije