Poslanici Skupštine KS-a će i dalje dobijati paušal

Radiosarajevo.ba
Poslanici Skupštine KS-a će i dalje dobijati paušal

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici nisu usvojili izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS-a koje je predložio poslanik Naše stranke Edin Forto, a koje se tiču ukidanja prava profesionalnih poslanika da osim plaće ostvaruju i pravo na paušal.

Ovaj prijedlog Zakona podržalo je 12 poslanika, dok je 21 poslanik bio suzdržan.  

Forto je kazao da je cilj izmjene ovog zakona da se u najvećoj mogućoj mjeri smanje privilegije političke klase. Uvjerenja je da to nisu velike budžetske intervencije, jer bi ušteda u jednoj godini iznosila 150.000 KM, ali da se zbog ovakvih primanja "pogrešni ljudi bave politikom". 

"Poslanici kažu da imaju platu od 2.200 KM, ali prešute da imaju topli obrok, regres, plaćen prijevoz i mjesečni paušal od 550 KM mjesečno", pojasnio je Forto.

Poslanik SDA Mirza Čelik istakao je da prijedlog ovog zakona dolazi iz stranke koja ima delegate u Domu naroda FBiH te da primaju paušale koji su veći nego u KS-u. Smatra skandaloznim da se poslanicima trebaju ukinuti paušali te da će poslanici SDA biti suzdržani tokom glasanja.

"Zastupnik Forto treba prvo podnijeti ovu inicijativu u Domu naroda FBiH nakon čega ćemo se rado odazvati na ovakav prijedlog", zaključio je, javlja Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije