Polaganje cvijeća na Kovačima: Heroji koji su voljeli BiH više nego sebe

Anadolija
Polaganje cvijeća na Kovačima: Heroji koji su voljeli BiH više nego sebe
Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana grada Sarajeva, brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježje na šehidskom mezarju Kovači i na mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjedika Predsjedništva RBiH.

Među prisutnima bio je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo koji je poručio da se danas prisjećamo heroja koji nisu dozvolili da agresorske snage uđu u Sarajevo.

"Danas šaljemo poruku mladima i svima onima koji dolaze u Sarajevo da su ovi ljudi, heroji koji se nalaze na mezarju Kovači, više voljeli BiH nego sebe", rekao je Fišo.

Kako je kazao, poruka je da "u ovoj zemlji ima dovoljno patriota, snaga koje su spremne da se bore i sačuvaju ovo za šta su najbolji sinovi zemlje dali živote".

Delegacije će danas, između ostalog, položiti cvijeće i na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992. - 1995., gradskim grobljima Lav, Sv. Josip, Sv. Marko i Mezarje Stadion, bisti Vladimira Perića Valtera, kao i u spomen-parku Vraca.

Prije 72 godine Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Nekoliko decenija kasnije, 6. aprila 1992. godine, počela je opsada koja je trajala 1.425 dana i jedna je od najdužih u istoriji modernog ratovanja, tokom koje je živote izgubilo 10.514 ljudi među kojima 1.601 dijete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije