Pokrenuta peticija protiv gradnje sarajevske transverzale između dva muzeja

Radiosarajevo.ba
Pokrenuta peticija protiv gradnje sarajevske transverzale između dva muzeja
Foto: Change.org / Trasa Prve transverzale

Pokrenuta je online peticija sa ciljem da se spriječi gradnja sarajevske Prve  transverzale između Zemaljskog muzeja i Historijskog muzeja.

U obrazloženju je navedeno da će saobraćajnica presjeći Vilsonovo šetalište i time ga značajno skratiti, i to za nekoliko desetina metara.

Tvrdi se da će se povećati misija štetnih gasova iz motornih vozila, da će se morati posjeći veliki broj stabala, te da će se nestati zelena površina koja se koristi za rekreaciju i kulturna dešavanja - prostor između dva pomenuta muzeja.

Peticiju je do sada potpisalo više od devet stotina osoba. Upućena je Ministarstvu za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo. Možete joj pristupiti klikom na ovaj link.

Planirano je da trasa Prve transverzale počinje od Jošanice, preko Vogošće, Šipa, Velešića, Željezničke stanice, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, dva muzeja do Grbavice gdje će se spojiti sa postojećom saobraćajnicom.

Ranije, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić je poručio da je gradnja ove saobraćajnice, kako je rekao, jedan od najvažnijih projekata u glavnom gradu Bosne i Hercegovine dodavši:

"Ona je planirana kao saobraćajnica koja u sebi ima i predviđen tramvajski saobraćaj do naselja Šip."

Hulusić: Imat ćemo tramvaj do Šipa, ne mijenjamo trasu Prve transverzale

Prostorno-planska dokumentacija za transverzalu je usvojena 80-ih godina prošlog vijeka. Glavni projekat na osnovu kojeg su dobijene dozvole izrađen je 2008. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije