Poklon Sarajevu: Sjećanje na najsvečaniju sjednicu Gradske skupštine

J. M.
Poklon Sarajevu: Sjećanje na najsvečaniju sjednicu Gradske skupštine
/ Košarkaši Bosne na svečanoj sjednici Gradske skupštine 6. aprila 1979.
Dan Grada Sarajeva – 6. april – već decenijama se obilježava Svečanom sjednicom, nekad Gradske skupštine, danas Gradskog vijeća.

Ako bismo se vratili u historiju, "najsvečanija od svečanih sjednica" Gradske skupštine održana je 6. aprila 1979. godine.

Tog dana u velikoj dvorani KSC Skenderija okupili su se gradski vijećnici, republički funkcioneri, gosti, novinari da već tradicionalno proslave Dan oslobođenja Sarajeva od fašističke okupacije i dodijele priznanja najistaknutijim pojedincima i kolektivima glavnoga grada BiH.

Svečarsku atmosferu dodatno je uljepšalo saznanje da je 15-ak sati ranije Sarajevo dobilo europskog prvaka u košarci.

U francuskom Grenobleu 5. aprila 1979. košarkaši Bosne pobijedili su italijanski Emerson 96:93 u finalu Kupa europskih šampiona i postigli uspjeh dotad nezabilježen u klupskoj košarci na prostoru bivše zajedničke države.

Igrači, stručni štab i klupski čelnici su u izjavama nakon velike pobjede ukazivali da je titula europskog prvaka – poklon KK Bosna svom gradu.

Narednog jutra na butmirski aerodrom spustio se JAT-ov DC-9 s novim europskim prvacima koje su dočekale hiljade navijača.

Uslijedio je špalir gradskim ulicama da bi se autobus s igračima i stručnim štabom zaustavio na Skenderiji. Kada su u veliku dvoranu Skenderije ušli sarajevski sportski heroji, svi prisutni na svečanoj sjednici Gradske skupštine ustali su sa svojih mjesta i burnim aplauzom nagradili košarkaše Bosne.

Ovacijama su pozdravljeni Mirza Delibašić, Žarko Varajić, Boro Vučević, Predrag Benaček, Anto Đogić, Boško Bosiočić, Nihad Izić, Ratko Radovanović, Sabit Hadžić, Svetislav Pešić, Dragan Zrno, Dino Bilalović, te treneri Bogdan Tanjević i Draško Prodanović.

Mnogima nije bilo jasno zašto KK Bosna nije uvrštena na spisak nosilaca Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva 1979. godine, no razlog je jednostavan. Sarajevskim Studentima dodijeljeno je najviše gradsko priznanje godinu ranije, za osvajanje Prvenstva i Kupa Jugoslavije 1978.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije