Pogledajte kako izgleda renovirano porodilište Opće bolnice

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako izgleda renovirano porodilište Opće bolnice
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Porodilište u Općoj bolnici

Prvo mjesto izgradnje nekadašnje Vojne bolnice, danas Opće bolnice "Prim. Dr. Abdulah Nakaš", adaptiran je Odsjek za akušerstvo i neonatologiju. Nabavljena je moderna sofisticirana medicinska oprema koja se, uz edukativni kadar, buduće mame i novorođenčadima u ovoj zdravstvenoj ustanovi pruža kvalitetna i sigurna usluga u skladu sa evropskim standardima.

Opća bolnica je "Prijatelj beba": Moguć porođaj u vodi, ali i na stočiću

Novina je adaptirana porođajna sala sa dva porođajna boksa i operativnom salom  u okviru Odsjeka za hitne carske rezove. Sada je ispušten svjetski standard i protokol je da će se udariti u carski rez morati uraditi u roku od 10 minuta.

Studentice ALU od svog džeparca oslikale zidove Odjela pedijatrije i opšte bolnice

Uskoro otvaranje pedijatrijskog odjela u JU Opća bolnica

Vlada KS je u martu Zaključno iskoristila projekat formiranja Odjeljene pedijatrije, a Ministarstvo zdravstva KS je u budžetu za 2019. godinu za realizaciju izdvojilo sredstva u iznosu od 2.080.000 KM. Za nabavku medicinske opreme za pedijatriju i porođajnog odjela do sada je utrošeno 728.418,60 KM, navodi se u priopćenju Vlade Kantona Sarajevo.

Proteklih mjeseci trajali su građevinski i drugi radovi na ovom Odjeljenju i vodilo se računa o svakom detalju. Poduzete su sve mjere da se porod humanizira i da ostane u lijepom sjećanju svake majke. 

Direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Zlatko Kravić podsjetio je da je priča o obnovi porodilišta počela prije četiri-pet godina, kada se s tadašnjim kantonalnim premijerom Elmedinom Konakovićem dogovarao o nekim stvarima za Opću bolnicu.

"Nije bilo malo tada skoro četiri miliona KM odvojiti iz budžeta Kantona. Nadam se da smo opravdali sav taj novac koji je došao u ovu bolnicu i opravdali očekivanja ljudi", rekao je Kravić na današnjem svečanom otvorenju obnovljenog porodilišta. 

Prema njegovim riječima, BiH trebaju djeca, treba joj natalitet i ova bolnica želi učiniti više kako porod ne bi bio traumatičan.

"Odlučili smo da uradimo nešto drugačije. Hajmo dozvoliti očevima da uđu u porođajnu salu, dajmo tim porodiljama mogućnost da se ne porađaju samo na stolu, nego i u vodi, na lopti...ono što cijeli svijet daje. Dajte da i mi pokažemo da možemo nešto da napravimo i da možemo biti u vrhu i evrope i svijeta", rekao je Kravić navodeći da se mora ulagati u bolnicu i edukaciju ljudi. 

Dodao je da ovaj projekat restauracije nije podržala samo Skupština KS-a i resorno ministarstvo, nego i neke kompanije. 

O značaju obnovljenog porođajnog odjela govorila je danas i ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić.

Smatra da novo, adaptirano porodilište je nešto što prati savremeno tokove medicine kada je u pitanju kadar, prostor i oprema.

"Ministarstvo zdravstva je finansiralo ovaj projekat iz sredstava budžeta Vlade KS-a. U startu smo opredjeljeni da podignemo zdravstvenu zaštitu populacije majka-dijete na viši nivo", dodala je Softić.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je od početka pratio ovaj projekat, kazao se potvrđuje da je ideja o njenom zatvaranju bila loša i da je njena funkcija mnogo bolja nego što joj je bila namijenjena.

"Svaku ste marku uloženih sredstava opravdali i višestruko ste društvu vratili", rekao je Konaković.

Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić uručio je danas Kraviću novčanu donaciju, kazavši da je općinsko vijeće na njegov prijedlog odobrilo 30.000 KM i taj novac je danas uplaćen.

Porodilište koje je, kako ističu, formirano početkom rata 1992. godine, danas raspolaže sa 20 bolesničkih kreveta. Pacijenticama je na raspolaganju sedam komfornih dvokrevetnih soba s kupatilom, koji su takođe potpuno renovirani. U pripremnoj sobi (predrađani) su smješteni četiri kreveta, CTG-uređaji su povezani sa sestrinskim osobama te se pacijentima u prvom porođaju dobiva u kontinuitetu praćenje CTG-a, odnosno, srčana frekvencija ploda i kontrakcija maternice, gdje se na osnovu krivulje procjenjuje stanje i kondicija ploda.

Odjeljenje za ginekologiju i akumulaciju Opće bolnice koje su satoji od Odsjeka za ginekologiju i patologiju trudnoće i Odsjeka za akušerstvo i neonatologiju je kadrovski ekipirano. Na Odjeljenju radi 10 ljekara specijalističke ginekologije i akušerstva, dva specijalizanta ginekologije i akušerstva, dva pedijatra, četiri specijalizacije pedijatrije i 33 medicinske sestre. U ovoj zdravstvenoj ustanovi godišnje se obavlja oko 1.500 poroda.

Porodilište u Općoj bolnici već je 19 godina u velikoj porodici „Prijateljska beba“, koja podrazumeva afirmaciju  dojenja i majčinog mleka kao najvećeg prirodnog porekla. Takođe, 2008. godine na Odsjeku za akušerstvo i neonatologiju opremljena je sala za porođaj u vodi i nakon edukacije koja je započela s prvim porođajima od januara 2010. godine je porodica na stočiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije