Sarajevo: Morića han postat će luksuzni hotel, pogledajte kako će izgledati

N. Ka.
Sarajevo: Morića han postat će luksuzni hotel, pogledajte kako će izgledati
Morića han je objekt Gazi Husrev-begovog vakufa koji je podignut u srcu sarajevske čaršije krajem XVI ili početkom XVII vijeka te je posljednji sačuvani karavan-saraj na našim prostorima.

Karavan-saraj, podsjetimo, bilo je cestovno svratište za prihvaćanje i smještaj karavana, često i lokalno trgovačko središte odnosno vojno uporište

Morića han datira iz osmanskog perioda i oduvijek se koristio za smještaj ljudi i roba. Više puta je gorio u požarima i svaki put je ponovo restauriran. Spada u grupu objekata od izuzetne historijske vrijednosti za grad Sarajevo. Jedan je od najposjećenijih objekata u Sarajevu i svakodnevno turisti iz cijelog svijeta svraćaju i pronalaze mir u njegovoj avliji.

No, kako se doznaje, Morića han bi mogao biti pretvoren u luksuzni hotel, čime bi mu bila vraćena prvobitna namjena.

Iz Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH rekli su za Radiosarajevo.ba da je neophodno izvršiti njegovu temeljitu obnovu, da bi se uspio adekvatno zaštiti i staviti ponovo u funkciju.

„U cilju adekvatne zaštite ovog vrijednog objekta izrađen je idejni projekt kojim bi se objekt pretvorio u hotel visokog kvaliteta prema kojem bi se vratio svojoj izvornoj svrhi. Protokol o saradnji između Vakufske direkcije i Generalne direkcije vakufa Republike Turske o saradnji na restauraciji ovog objekta potpisan je 13. aprila 2018. godine“, kazali su nam iz Vakufske direkcije.morica_han_presjek.jpg - undefined

Aktivnosti na realizaciji ovog projekta već su počele, a tiču se izrade projektne dokumentacije, odnosno projekta restauracije koji vodi arhitekta Amir Vuk Zec.

„Ove aktivnosti su u početnoj fazi, a nakon završetka projekta bit će neophodno dobiti građevinsku dozvolu od strane nadležnih institucija, s obzirom na to da se radi o nacionalnom spomeniku“, rekli su iz Direkcije.

Grupa objekata Gazi Husrev-begovog vakufa u Sarajevu s pokretnom imovinom, u koju spada i objekat Morića han, proglašena je nacionalnim spomenikom BiH 2009. godine. Nakon rata Morića han je vraćen Općini Stari Grad, nakon donošenja Zakona o restituciji, te se sve saglasnosti za izgradnju moraju izdati "na ime Općine". Zbog svih zakonskih procedura, iz Direkcije poručuju da ne mogu govoriti o početku građevinskih radova još uvijek.

Direkcija je osigurala sredstva za revitalizaciju Morića hana, a prema procjeni vrijednost ovog projekta bi treba da bude oko 6,5 miliona maraka.

„Morića han bi trebao da bude hotel visokog kvaliteta. Što se tiče sadržaja u prizemlju bi se nalazio restoran, slastičarne, kafane, suvenirnice, dok bi na spratu bio hotel s tridesetak soba. Svi sadržaji bi bili komercijalnog karaktera, dostupni građanima BiH i turistima“, rekli su iz Direkcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije