Podić: Građane drže na kapima vode da prihvate privatizaciju ViK-a

K.S.
Podić: Građane drže na kapima vode da prihvate privatizaciju ViK-a
Udruženje Eko Akcija pokrenulo je peticiju kojom žele da građani Sarajeva izvrše pritisak na Skupštinu KS-a kako bi poduzela korake s ciljem konačnog rješenja problema vodosnabdijevanja Sarajeva.

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavio predstavnik Eko akcije, koja je organizator peticije, Anes Podić, cilj peticije je da se Skupština KS-a natjera da osigura pitku vodu građanima Sarajeva 24 sata dnevno.

Osim mijenjanja Dejtonskog sporazuma, Skupština KS-a može sve uraditi. Ona može proglasiti vanredno stanje, mobilirati sredstva i ljude. Sarajevski vodovod je 1970-ih bio fantastičan primjer u cijeloj Jugoslaviji kako se upravlja vodom. Nažalost, oni su od toga napravili stranačku ekspozituru, koja je posljedica ovakvog stanja danas”, napomenuo je Podić.

Problem vodosnabdijevanja u Kantonu Sarajevo već godinama muči stanovnike, a sve inicijative i pokušaji da se promijeni loša situacija nisu uspjeli. Stalne redukcije vode, kvarovi i pucanje cijevi na sve strane, nelegalni priključci, gubici vode od 80 posto i više, samo su neke od činjenica s kojima se suočava Kanton Sarajevo.

Prema riječima Podića, osnovni razlog zašto Sarajevo nema vode je da se u infrastrukturu nije dovoljno ulagalo.

“Vi morate održavati cijevi, pumpe, rezervoare, postrojenja. Voda nije besplatna, ona tu zahtijeva novac. U vodovod se posljednjih godina apsolutno ne ulaže”, dodao je Podić.

Na pitanje kome odgovara ovakav razvoj situacije, Podić je pojasnio da se iza toga krije namjera privatizacije vodosnabdijevanja.

“Ured za reformu javne uprave u BiH ima kampanju tešku 2,5 miliona KM vezan za javno-privatno partnerstvo. Imali smo val  privatizacije kada su poduzeća oteta. Sada su ostali resursi da se otmu, uključujući i našu pitku vodu. Taj eksperiment s privatizacijom vode doživio je krah u Parizu, Berlinu i Kuala Lumpuru. Tamo su vodovodi vraćeni u vlasništvo države”, spomenuo je Podić.

Precizirao je da bi privatizacijom vodovoda građani dobili samo skuplju uslugu.

“Građane namjerno drže na kapima vode kako bi ih se dovelo u stanje krajnje agonije i kako bi ih se natjeralo da prihvate privatizaciju vodovoda”, kategoričan je Podić.

Napomenuo je da Skupština KS-a odugovlači godinama kreditno zaduženje od 50 miliona KM s ciljem rješavanja vodosnabdijevanja, a da će samo u idućoj izbornoj godini, kroz obveznice zadužiti 40 miliona KM za razne projekte, poput izgradnje sportskih dvorana, uređenje parkova i drugo.

“Te političke igre u Skupštini KS-a nisu dozvolile usvajanje izvještaja o poslovanju KJKP Vodovod i kanalizacija. Tri vladajuće stranke će raspolagati sa 40 miliona KM za razne projekte, a imamo problem s nestašicom vode. Tome je i razlog 40.000 nelegalno izgrađenih objekata u Sarajevu koji su priključeni na vodu. Imamo 1.300 kilometara vodovodne mreže koja se nije održavala”, napomenuo je Podić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije