Uskoro izgradnja: Sarajevo dobija jednu od najmodernijih sportskih dvorana

Radiosarajevo.ba
Uskoro izgradnja: Sarajevo dobija jednu od najmodernijih sportskih dvorana
U naselju Boljakov Potok uskoro će početi izgradnja jedne od najboljih sportskih dvorana u Kantonu Sarajevo, koja će se graditi uz školu Umihana Čuvidina.

Riječ je o jednom od najznačajnihih kapitalnih projekata kojeg Općina Novi Grad realizira u sklopu Programa "Novi Grad 2020“, a čija je vrijednost 5,1 milion konvertibilnih maraka.

Okvirni sporazum za izvođenje radova na izgradnji sportske dvorane sa pratećim sadržajima jučer su potpisali načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i Jasminka Pindžo, direktorica firme Eko-Teh, koja je procedurom javne nabavke odabrana za izvođača radova.

"Radi se o dvorani sportskih dimenzija sa tribinama koja će biti izgrađena uz školu. Boljakov Potok je jedno od naših najvećih naselja sa oko 10.000 stanovnika, gdje je u školi postojala improvizirana sala za tjelesni odgoj. Stanovnici ovog naselja, roditelji i nastavnici škole dugo su tražili da se izgradi sportska dvorana i nakon puno urađenog posla došlo se do početka njene gradnje", rekao je općinski načelnik Efendić.

Ovaj impresivni projekat podrazumijeva rušenje montažnog dijela školskog objekta, gdje se nalazi jedan broj učionica, tako da će nove učionice biti izgrađene u sklopu same dvorane. Također je planirano da se izgradi podzemna garaža sa oko 40 mjesta, obdanište koje ovom naselju nedostaje, kao i prostor za fitnes i ambulanta porodične medicine, koju će biti potrebno izgraditi obzirom da je planirano rušenje postojeće ambulante koja se nalazi na trasi kojom će ići IX transverzala.

Za izgradnju sportske dvorane izdata je građevinska dozvola tako da radovi mogu početi vrlo brzo, a Općina je kroz budžet za 2017 i 2018. godinu obezbijedila 2,5 miliona konvertibilnih maraka, što će biti dovoljno za radove koji će se izvoditi u ovoj godini.

Direktorica Pindžo istakla je da se radi o specifičnom poslu s obzirom da će se najprije vršiti rušenje dijela objekta, nakon čega će se početi sa izgradnjom dvorane.

"Potrudit ćemo se da ispoštujemo rok koji nam je dat i da napravimo jednu od najljepših fiskulturnih sala u Kantonu Sarajevo", rekla je direktorica Pindžo.

Obzirom da nadzor nad izvođenjem radova vršiti Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, sa direktoricom Ljiljanom Pelidija potpisan je ugovor o vršenju stručno - tehničkog nadzora.

Direktorica Pelidija čestitala je rukovodstvu Općine na početku izgradnje jednog impozantnog objekta, izrazivši želju da djeca iz ovog dijela Novog Grada u školskoj 2019/20 godini počnu raditi tjelesni odgoj u novoj sportskoj dvorani.

Potpisivanju je prisustvovao i direktor škole Aziz Mulahmetović, koji je istakao da će ovi sadržaji biti od velikog značaja za stanovništvo mjesnih zajednica Alipašin Most 1 i 2. Ovom prilikom kazao je da je ulaganje u obrazovanje, ulaganje u državu Bosnu i Hercegovinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije