Počinje čišćenje fasada: Kazne za grafite u Sarajevu između 150 i 450 KM

Radiosarajevo.ba
Počinje čišćenje fasada: Kazne za grafite u Sarajevu između 150 i 450 KM
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Akcija "Zajedno za ljepše Sarajevo"
Gradska uprava Grada Sarajeva i Ministarstvo za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo zvanično su danas pokrenuli kampanju "Uklanjanje grafita - Zona bez grafita", kroz koju žele spriječiti uništavanje gradskih fasada.

Predstavnici ove dvije institucije u samom centru grada građane su informirali o početku akcije, čiji je glavni cilj djelovati preventivno i represivno kako bi se smanjilo uništavanje gradskih fasada.

"Govorimo o preventivnim mjerama, u smislu da kampanju predstavljamo građanima kako bismo ih podsjetili da je pisanje grafita prekršaj, kao i da su kazne za taj prekršaj između 150 i 450 KM. Također, to može prerasti u krivično djelo oštećenja tuđe stvari, ako se ona trajno ošteti, kao što je trajno oštećenje fasade. Govorimo o nećemu što nije umjetnost, nego crtanje grafita gdje to nije predviđeno i gdje se nanosi šteta pravnim i fizičkim osobama", istaknula je tokom današnjeg predstavljanja glasnogovornica MUP-a KS-a Suvada Kuldija.

Pojašnjeno je i kako će drugi dio akcije uklanjanje grafita početi 18. juna, te su organizatori pozvali sve gradske općine da im se pridruži u ovom akciji.

"Želimo podići svijest o čistom i lijepom gradu bez grafita. Grad Sarajevo poduzeo je niz aktivnosti na uklanjanju grafita s objekata o kulturno-historijskog značaja unutar gradske jezgre. Zasad ćemo uklanjati grafite u Radićevoj i Titovoj ulici", istaknula je predstavnica Službe za urbanizam, investicije, stambene i komunalne poslove Gradske uprave Alma Rešo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije