Počeo drugi upisni rok za prvačiće

Radiosarajevo.ba
Počeo drugi upisni rok za prvačiće
AA / Ilustracija
U Kantonu Sarajevo je počeo drugi upisni rok u prvi razred redovne osnovne škole i trajat će do kraja augusta.

Školskim obveznikom smatra se dijete koje je do 1. marta tekuće godine navršilo pet i po godina života i upis u prvi razred osnovne škole se obavlja na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijem se teritoriju nalazi škola.

Roditelji koji upisuju svoje dijete u prvi razred moraju dostaviti u školu rodni list djeteta, uvjerenje o pohađanju obaveznog predškolskog obrazovanja, prijavu iz CIPS-a na uvid i ljekarsko uvjerenje, ne starije od šest mjeseci.

Ocjenu sposobnosti djece pri upisu u osnovnu školu obavlja komisija sastavljena od pedagoga i nastavnika razredne nastave, uz prethodno pribavljeno ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove. Na osnovu mišljenja komisije, školski obveznik može biti privremeno oslobođen upisa u redovnu osnovnu školu, najdalje do navršenih sedam godina života.

U prvom upisnom roku u aprilu ove godine za predstojeću školsku 2018/2019. godinu, u prve razrede 11 osnovnih škola na području općine Centar upisano je 585 prvačića i to 300 dječaka i 285 djevojčica.

Najveći broj prvačića iz Centra, njih 107 je u ovom roku upisano u Osnovnu školu Katoličkog školskog centra. U školu „Safvet-beg Bašagić“ upisano je 70 prvačića, a u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ njih 65. Osnovnu školu „Nafija Sarajlić“ pohađat će 62 prvačića, školu „Alija Nametak“ 59, a školu „Hasan Kikić“ 55 djece. U Osnovnu školu „Isak Samokovlija“ upisana su 52 mališana, u školu „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ 38,  u školu „Vladislav Skarić“ 31 dijete, a u školu „Hasan Kaimija“ 25 djece. Najmanji broj prvačića, njih 21 upisano je u Osnovnu školu „Silvije Strahimir Kranjčević“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije