Počelo rušenje stare zgrade u ulici Hamdije Kreševljakovića

Radiosarajevo.ba
Počelo rušenje stare zgrade u ulici Hamdije Kreševljakovića
Foto: Općina Stari Grad / Zbog fizičke dotrajalosti i oštećenja predstavlja opasnost za ljude

Počeli su radovi na uklanjanju ruševnog objekta u ulici Hamdije Kreševljakovića broj 86 za koji je utvrđeno da zbog fizičke dotrajalosti i oštećenja predstavlja opasnost za ljude, okolne objekte i učesnike u saobraćaju, navodi se u saopćenju Općine Stari Grad.

„Utvrđivanje stanja objekta i donošenja zaključka kojim se vlasnicima nalaže otklanjanje opasnosti, Služba za inspekcijske poslove donijela je još u februaru ove godine. Kako nije postupljeno prema zaključku, ova služba je 20. maja 2019. godine donijela rješenje o rušenju objekta prinudnim putem. U međuvremenu je postignuto rješenje i sa jedinim korisnicima stanova u objektu. Suada Karamustafić-Guja i Mirjana Basta smatrane su bespravnim korisnicima stanova s obzirom da nisu nosioci stanarskog prava, niti imaju rješenja o dodjeli ili ugovore o korištenju stanova“, saopćeno je.

Dodaje sa da s obzirom na situaciju u kojoj su se ove stanarke našle i činjenicu da se radi o starijim osobama, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić dao je nalog službama da stanarkama ponude alternativne stanove i nađu rješenje za njih iako su bespravni korisnici.

„Suada Karamustafić-Guja i Mirjana Basta prihvatile su ponuđena rješenja i iseljene su u općinske stanove na drugim lokacijama. Radi obezbjeđivanja sigurnog rušenja, u toku protekle sedmice objekat u ulici Hamdije Kreševljakovića br.86 je isključen sa komunalne infrastrukture: isključeni su priključci vode, kanalizacije, gasa i struje. Rušenje je jutros počelo na dijelu objekta koji se nalazi u ulici Mjedenica“, kazali su iz nadležne Službe za inspekcijske poslove.

Cijeli objekat je ograđen zaštitnim trakama, a na dijelu uz ulicu Hamdije Kreševljakovića metalnom ogradom.

Za projekat rušenja zadužena je firma Klico trans gradnja, a radovi će se izvoditi u fazama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije