Počelo rušenje privremenih objekata na Grbavici

J. Ć.
Počelo rušenje privremenih objekata na Grbavici
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Rušenje privremenih objekata na Grbavici

U sarajevskom naselju Grbavica počelo je rušenje privremenih objekata čiji investitori, odnosno vlasnici, nisu pribavili odobrenja nadležne općinske službe.

Ove informacije za Radiosarajevo.ba potvrdili su iz Općine Novo Sarajevo.

Prema njihovim riječima, Služba za inspekcijske poslove provodi prinudna izvršenja rješenja o rušenju za poslovne objekte privremenog karaktera izgrađene na javnoj površini.

"U cilju saniranja stanja u oblasti privremenog korištenja javnih površina, odnosno provedbe Zakona o prostornom uređenju Kantona Sarajevo i Odluke o naplati naknada za privremeno korištenje javnih površina na kojima se nalaze objekti privremenog karaktera Služba za inspekcijske poslove provodi prinudna izvršenja rješenja o rušenju za poslovne objekte privremenog karaktera izgrađene na javnoj površini u ul. Grbavička za koje investitori nisu pribavili odobrenja nadležne općinske službe, a do dana prinudnog izvršenja rješenja nisu postupila po naloženim upravnim mjerama iz rješenja o rušenju", kazali su nam iz Općine Novo Sarajevo.

Napominju i to da se prinudna izvršenja rješenja o rušenju provode putem drugog lica, a na trošak investitora objekta privremenog karaktera.

Rušenje ovih objekata prate i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Odlučna u namjeri da suzbije nelegalnu gradnju jučer je Općina Centar putem inspektorata počela sa sprovođenjem aktivne kampanje kontrole terena i gradnje objekata na svom području.

Počelo rušenje nelegalnog objekta u sarajevskom naselju Gorica

Podsjetimo, tokom kontrole u naselju Gorica utvrđeno je da je u toku izgradnja objekta investitora F. R. koji nije pribavio potrebne dozvole, te je u skladu s time inspektorat pokrenuo zakonom predviđene procedure.

Pogledajte kako je proteklo rušenje nelegalno sagrađenog objekta na Gorici

"Uprkos upozorenjima investitor se oglušio i nastavio izgradnju objekta u neposrednoj blizini parka u Ulici Dajanli Ibrahim-bega koji je uređen u organizaciji Općine Centar", rekli su nam ranije iz Općine Centar.

S obzirom na to da je riječ o potpuno nelegalnom objektu, a nakon provedenog postupka inspektorata, Općina Centar je izdala nalog za uklanjanje građevine koju su izvršili jučer, 22. oktobra 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije