Počelo postavljanje zaštitne ograde oko stećaka na Skenderiji

Radiosarajevo.ba
Počelo postavljanje zaštitne ograde oko stećaka na Skenderiji
Foto: Općina Centar / Skenderija - Sarajevo

Radnici građevinske kompanije Sela, danas su počeli sa ograđivanjem prostora na kojem se nalaze stećci u sarajevskom naselju Skenderija.

Postavljanje zaštitne ograde finansira općina Centar. Za ovu namjenu je izdvojila pet hiljada maraka. 

"Osim povećanja sigurnosti građana, posebno djece, prvenstveni cilj ovog projekta je zaštita postojećih srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika, stećaka, koji se nalaze duž lijeve obale rijeke između dva mosta", objasnili su iz ove lokalne zajednice.

Istakli su da je u toku iskop rupa za postavljanje nosivih stubova između kojih će biti ugrađena zaštitna željezna ograda duga 70 metara i visoka 60 centimetara. Završetak radova je planiran do kraja ove sedmice.

Skenderija - Sarajevo - undefined

Foto: Općina Centar: Skenderija - Sarajevo

Općina Centar Sarajevo je podsjetila da je riječ o ostavštini bogumilskih predaka, koja se danas nalazi na Skenderiji. Izvađena je iz korita rijeke Miljacke 1893. godine prilikom gradnje obližnjeg željeznog mosta, poznatijeg kao Ajfelov most.

Tom prilikom je pronađeno oko 60 stećaka, ali je zbog nepažnje prilikom vađenja i izvođenja radova, spašeno samo njih dvanaest.

Poručili su da su ovakve nadgrobne spomenike, po mnogo čemu jedinstvene u Evropi i svijetu, gradili Bogumili i danas u užem centru grada nalaze se još samo ispred Filozofskog fakulteta, te u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Ukazali su da je u  širem pojasu grada je evidentirano 37 lokacija sa stećcima od čega je najpoznatija nekropola sa stećcima i nišanima u selu Donji Močioci.

Ovaj lokalitet je 2008. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika
Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije