Počeli pripremni radovi na izgradnji dječijeg "ciciban" igrališta na Grdonju

Radiosarajevo.ba
Počeli pripremni radovi na izgradnji dječijeg "ciciban" igrališta na Grdonju

Radnici građevinske firme „Bosman“ su u utorak 21. novembra 2017. godine započeli sa pripremnim radovima na uređenju terena pored stare seizmološke stanice na Grdonju (područje Mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“), gdje je planirana izgradnja novog „ciciban“ igrališta.

Kako su objasnili iz pomenute firme, potrebno je da do kraja ove sedmice urede oko 200 metara kvadratnih plohe. Kako se radi o veoma zahtjevnom terenu, osim poravnanja zemljišta, bit će potrebno napraviti usjek u obližnjem brdu za šta će biti angažirana mehanizacija.

S obzirom da je zvanično završena ovogodišnja građevinska sezona, početak radova na izgradnji novog dječijeg igrališta u Ulici Grdonj kod broja 6 je planiran za narednu godinu, sa sticanjem povoljnih vremenskih uvjeta. 

Općina Centar će kao finansijer ovog projekta predvidjeti finansijska sredstva u budžetu za 2018. godinu, dok će za radove na izgradnji igrališta biti zaduženo Kantonalno javno komunalno preduzeće Park, s kojim Općina Centar ima potpisan ugovor za navedene radove.

Izgradnjom igrališta po prvi put će ovo područje imati sadržaje namijenjene najmlađoj populaciji ovog dijela općine Centar.

Na zahtjev građana pomenute mjesne zajednice, inicijativu za izgradnju ovog igrališta je pokrenuo načelnik Općine Nedžad Ajnadžić, tadašnji predsjedavajući Općinskog vijeća Centar, a vijećnici su podržali ovu inicijativu.

"Nakon ovoga se krenulo u pravnu proceduru stvaranja uslova za gradnju, što je podrazumijevalo dobijanje pozitivnog mišljenja od Vlade Federacije BiH, koja je vlasnik objekta seizmološke stanice i okolnog zemljišta ukupne površine oko šest dunuma, dok je Hidrometeorološki zavod nosilac prava raspolaganja", saopćeno iz Općine Centar.

Kako najavljuju, Vlada FBiH je odobrila Općini Centar korištenje dijela zemljišta za pomenutu namjenu, dok se uprava Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH izjasnila da izgradnja dječijeg igrališta neće ugroziti rad njihove službe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije