Počela rekonstrukcija sarajevskog vrtića Vjeverica

Radiosarajevo.ba
Počela rekonstrukcija sarajevskog vrtića Vjeverica
Foto: Općina Novi Grad / Rekonstrukcija vrtića Vjeverica

Počela je rekonstrukcija vrtića Vjeverica u sarajevskom naselju Alipašino Polje, saopšteno je iz Općine Novi Grad. Radovi se izvode na unutrašnjoj i vanjskoj rekonstrukciji.

Kako je saopšteno, Vjeverica je najveći devastirani objekt predškolskog obrazovanja u ovoj sarajevskoj lokalnoj zajednici. Na njegovu obnovu se čekalo, kako je navedeno, desetljećima.

Poručeno je da je stavljanje vrtića u funkciju od izuzetne važnosti s obzirom na to da postoji velika potreba za smještajnim kapacitetima za boravak najmlađih stanovnika.

Iz Općine Novog Grad su istakli da se nalazi u parkovskom dijelu naselja zaštićenom od motornih vozila. Obećali su da će biti ugodno mjesto za boravak mališana.

Rekonstrukcija vrtića Vjeverica - undefined

Foto: Općina Novi Grad: Rekonstrukcija vrtića Vjeverica

U prvoj fazi rekonstrukcije Vrtića uraditi građevinsko-zanatski, elektroinstalaterski, vodoinstalaterski radovi i ostali unutrašnji radovi.

Izvođač radova je konzorcij kompanija Inggra i Klaus Lehman GMBH. Oni rade na rušenju postojećih zidova na obje etaže, skidanju betona po stropovima i plafonima. Na to je ukazao i šef gradilišta Amir Džindo.

"Uporedo sa tim radovima čistimo i betoniramo postojeće kanale toplovoda, zidamo nove pregradne zidove u skladu sa projektom, zatim radimo sanaciju greda i stropnih ploča, te vršimo pripremne radove za postavljanje novih vodovodnih i kanalizacionih instalacije. Ugradili smo i jedan prozor, cilj nam je da što prije zatvorimo objekat fasadnom stolarijom, da bi unutra dobili odgovarajuću temperaturu neophodnu za izvođenje zanatskih radova."

Rekonstrukcija vrtića Vjeverica - undefined

Foto: Općina Novi Grad: Rekonstrukcija vrtića Vjeverica

Naglasio je da će u narednih nekoliko dana početi postavljanje novih elektro i toplotnih instalacija.

Iz Općine Novi Grad Sarajevo su podsjetili da su finansirali sanaciju krova, zamjenu hidroizolacije i zatvaranje objekta radi sprečavanja daljeg propadanja.

Ove godine je za radove osigurano 580.000 maraka. Ako bi se u narednoj godini osiguralo dovoljno novca, vrtić Vjeverica bi mogao biti završen 2020. godine, procijenili su iz Općine Novi Grad.

Okvirni sporazum sa izvođačem radova je potpisan u vrijednosti od 1,9 miliona maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije