Pobuna Mjesne zajednice Gajevi: Nećemo dozvoliti koridu u Čevljanovićima

Radiosarajevo.ba
Pobuna Mjesne zajednice Gajevi: Nećemo dozvoliti koridu u Čevljanovićima

Predsjednik i članovi Savjeta Mjesne zajednice Gajevi u Ilijašu su poručili da neće dozvoliti ovogodišnje održavanje koride u Čevljanovićima tvrdeći da ova lokalna zajednica nema nikakve koristi od ove manifestacije. 

"Savjet Mjesne zajednice Gajevi, Općina Ilijaš obavještava medije i lokalnu vlast da neće dozvoliti održavanje ovogodišnje manifestacije 'Tradicionalna Čevljanska korida 2019', najavljena za subotu i nedjelju, 27. i 28. jula 2019., nakon što je organizaciju te narodne manifestacije preuzela nevladina organizacija Čevljanovići 1947", poručili su predsjednik Mjesne zajednice Mahir Gljiva i članovi Savjeta Mjesne zajednice Ćazim Dervišević, Edin Čelik, Damir Ramić i Arnel Rizvo. 

Podsjetili su da je teferič na Čevljanovićima prvi put je organiziran 27. jula 1947. godine, kao sjećanje na Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine, koji je u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini obilježavan kao državni praznik.

"Narodni teferič na Čevljanovićima podrazumijevao je svečano polaganje cvijeća na spomenik palim borcima Narodnooslobodilačke borbe, uz narodno veselje. Uz taj spomenik danas se nalazi i spomenik palim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine iz posljednjeg rata protiv BiH. Borba bikova kakvu danas imamo na Čevljanskom teferiču organizira se tek od 1986. godine", naveli su iz ove Mjesne zajednice.

Tvrde da su od početka održavanja teferiča na Čevljanovićima organizator manifestacije bila je Mjesna zajednica Gajevi dodavši:

"Nažalost, već nekoliko godina organizacija te manifestacije je prepuštena nevladinoj organizaciji 'Čevljanovići 1947', koju je osnovao gospodin Besim Gljiva. Tokom ove manifestacije, koja okuplja hiljade gostiju iz cijele Bosne i Hercegovine, mjesna zajednica trpi ogromne pritiske, štete na privatnoj imovinu su velike, sigurnost građana je ugrožena, u toku održavanja same manifestacije zaustavljena je kompletna putna komunikacija od Donjih Čevljanovića prema Gajevima i susjednim selima", ukazali su.

Kako je navedeno u saopštenju, novac prikupljen od organiziranja ove manifestacije Mjesna zajednica Gajevi ranije je koristila za održavanje javnih dobara Mjesne zajednice, ali da već niz godina građani Mjesne zajednice Gajevi nemaju nikakve koristi od te manifestacije, premda trpe ogromnu štetu.

"Iako smo o ovim problemima ranije izvijestili općinu Ilijaš, kao i Sedmu Policijsku upravu Ilijaš, te ih upoznali sa činjenicom da su članovi Savjeta Mjesne zajednice Gajevi Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podnijeli krivičnu prijavu protiv gospodina Besima Gljive kao i bivšeg predsjednika Mjesne zajednice Gajevi Harisa Gljive zbog sumnje na nezakonite aktivnosti sa bankovnim računom Mjesne zajednice Gajevi, porazno je da općinska vlast u Ilijašu prednost u organiziranje ove manifestacije daje nevladinoj organizaciji 'Čevljanovići 1947' u odnosu na Mjesnu zajednicu Gajevi", naglasili su.

Tvrde da Mjesne zajednica Gajevi nikome nije dala naglasnost za održavanje čevljanske koride, te da će mještani Gajeva u subotu i nedjelju održati proteste u cilju da ne dozvole održavanje teferiča i koride sve dok nosilac cijele organizacije te manifestacije ne bude Mjesna zajednica Gajevi, a novac od zarade od te manifestacije ne bude uplaćivan na račun Mjesne zajednice Gajevi, kako bi korist od njega imala cijela lokalna zajednica, a ne samo pojedinci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije