Slovenac gradi Planinarski dom Jure Franko na Trebeviću: Pogled na 14 planina

A. B.
Slovenac gradi Planinarski dom Jure Franko na Trebeviću: Pogled na 14 planina

Na bosanskohercegovačke planinske bisere Via Dinarice Jahorinu, Zelengoru, Velež, Treskavicu, Visočicu, Bjelašnicu, Igman, Prenj, Čvrsnicu, Cincar, Vranicu, Bitovnju, Vlašić i Ozren prostirat će se najljepši pogled iz Planinarskog doma Jure Franko na Trebeviću.

Planinarski dom Jure Franko na grebenu Trebevića gradi Slovenac Primož Juvan koji je prije više od deset godina oženio Bosanku i slovenku adresu zamijenio sarajevskom. Primoš nam kaže da će PD Jure Franko biti dom s vjerovatno najboljim pogledom na Sarajevo.

"Ideja za pravljenjem planinarskog doma se javila prije sedam godina dok sam radio u inozemstvu. Pošto imam kuću u selu Miljevići u podnožju Trebevića, često sam svraćao gore i falio mi je neki objekt gdje planirani mogu sjesti, uživati u pogledu i okrijepiti se", kaže Juvan.

31131795_1988772708107548_3395353958158700711_n.jpg - undefined

Mjesto na kojem će biti izgrađen PD "Jure Franko"

Na pitanje kako je došlo do njegove konekcije i "zaljubljenosti" u glavni grad Bosne i Hercegovine, Primož kaže da se s ljudima iz Sarajeva počeo družiti kada je prvi put došao na skijanje na Bjelašnicu.

"Tada mi se jednostavno svidio način i tempo života. Ovdje se malo manje se trči za novcem nego u Europi, gdje je novac još uvijek prioritet. Ovdje se još uvijek može pričati s prijateljima i čini mi se da ljudi vode jedan lijep način života", pojašnjava nam Slovenac s bosanskom adresom stanovanja.

Pokušavajući nam približiti sve prednosti koje će imati PD Jure Franko, Juvan kaže da će se nalaziti na grebenu Trebevića odakle će se dalje moći spustiti prema dijelu Dobre vode i prema hotelu Pino i Brus.

"Ovu lokaciju nisi izabrao slučajno, a odlučio sam se na nju jer nema prilaz automobilima i svako ko dođe mora ići 20-ak minuta pješke jer se autom direktno ne može doći. Mislim da je ovo jedini planinarski dom ove vrste u širem okruženju jer se ipak mora malo pješačiti i nema prilaz automobilima. Ima predivan pogled gdje se vidi grad u podnožju i svi veći bosanski planinski motivi i odakle se može uživati i danju i noću. Dom bi mogao biti završen i za mjesec dana, ali je potreban je još neki materijal, a sve je do sada finansirano isključivo iz mog džepa. Do kraja ljetne sezone uz pomoć planinara bismo trebali otvoriti dom", s oduševljenjem kaže vlasnik ovoga doma.

30171974_1988228291495323_6047285721315095004_o.jpg - undefined

Mjesto na kojem će biti izgrađen PD "Jure Franko"

Planinarski dom Jure Franko bit će udaljen sat i pol do dva od Trebevićke žičare, a prema Primaševim riječima, planirani itekako mogu iskoristiti lijep i sunčan dan.

U domu mogu pojesti čorbu, popiti kafu ili čaj i onda se polako vratiti i spustiti prema gradu. Prijatelji iz PD Trebević i Istočno Sarajevo će markirati stazu tako da će se iz Lukavice moći doći bez ikakvih problema. Samo 30 minuta vožnje automobilom od centra grada ili sat i pol hoda od Prvog šumara, odnosno dva sata od izlazne stanice žičare. Svi planinarski putevi iz Sarajeva prema Trebeviću vode ka domu. Želio bih se također zahvaliti Općini Istočni Stari Grad koja je izdala upotrebnu dozvolu za građenje PD Jure Franko", rekao nam je Primož na kraju razgovora i dodao kako će se iz doma vidjeti ukupno 14 planina te pozvao sve da dođu i pronađite onu koja fali.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije