Pitali smo: Šta je sve potrebno za promjenu prezimena?

Sanja Šabanadžović Jerlagić
Pitali smo: Šta je sve potrebno za promjenu prezimena?
/ IDDEEA
Ako ste razmišljali o tome da promijenite vaše ime ili prezime, a posebno ako ste žena i tek ste se vjenčali, istražili smo kakva vas procedura čeka.

Promjenu imena ili prezimena ili i imena i prezimena na području Kantona Sarajevo vrše nadležna odjeljenja za administraciju prema mjestu prebivališta podnosioca zahtjeva, na osnovu Zakona o ličnom imenu (Službene novine FBiH broj 7/12), i to samo i isključivo za lica upisana u matičnu knjigu rođenih na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Ako ste se vjenčali i mijenjate prezime

U postupku zamjene dokumenata, potrebno je prvo zamijeniti ličnu kartu u mjestu prebivališta (lokacija za izdavanje ličnih dokumenata u mjestu prebivališta) uz prilaganje:

- izvoda iz matične knjige vjenčanih (original ili ovjerena kopija dokumenta izdatog na trajnom obrascu), nakon što podnosilac zahtjeva potvrdi da je činjenica sklapanja braka i promjene prezimena upisana u matičnu knjigu rođenih i knjigu državljana u matičnom uredu;
- lične karte;
- dokaza o uplati propisane naknade u iznosu od 18,00 KM (originalni prvi primjerak opće uplatnice);
- uzimajući u obzir izmjene i dopune Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH (Službeni glasnik BiH, broj 32/01, 56/08 i 58/15), ako dokazi o pravu na prijavu na adresi nisu uneseni u centralnu evidenciju, referenti koji obrađuju zahtjev će tražiti i dokaze o pravu na prijavu na adresu (ZK izvod stana ili kuće uvjetne za stanovanje u kojoj podnosilac zahtjeva ima prijavljeno prebivalište, uvjerenje iz mjesne zajednice o tačnoj adresi stana ili kuće sa ZK izvoda). Ujedno, ako taj stan ili kuća nije u vlasništvu podnosioca zahtjeva niti u vlasništvu bliskih srodnika podnosioca zahtjeva - otac, majka, bračni drug ili vanbračni partner, dužan je priložiti i saglasnost vlasnika za prijavu na adresu (izjavu možete dobiti u CIPS-u, ali je može ovjeriti samo osoba koja je potpisuje)

Zahtjev za izdavanje lične karte podnosi se u mjestu uspostavljenog prebivališta u roku od 60 dana od dana uspostave prebivališta. Odjava iz starog mjesta prebivališta radi se elektronski i obavlja je referent koji obrađuju zahtjev za prijavu prebivališta (podnosilac zahtjeva se ne mora odjavljivati).

Ako to ne uradite na vrijeme, iz MUP-a KS-a nam navode da je moguće plaćanje i novčane kazne. Naime, novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do 1000,00 KM, bit će kažnjeno za prekršaj fizičko lice ako:

- se u pravnom saobraćaju ne služi ličnim imenom koje je upisano u matičnu knjigu rođenih (član 5);
- u roku od 15 dana od dana izvršenog upisa promjene ličnog imena u matičnu knjigu ne podnese zahtjev za zamjenu ličnih isprava nadležnom organu ( član 17. stav 3.)

"Od momenta upisa novog prezimena u matičnu knjigu rođenih, državljanin BiH dužan je podnijeti zahtjev za zamjenu dokumenata, uz zaprijećenu novčanu kaznu u iznosu od 300,00 do 1000,00 KM, uz napomenu da Zakon o ličnoj karti državljana BiH, u članu 13. stav 1. tačka 3, a u vezi s članom 15. stav 2. istog zakona, dopušta rok za zamjenu lične karte u navedenom slučaju i isti je 60 dana, međutim, s obzirom na to da se radi o dva zakona od kojih je Zakon o ličnom imenu lex specialis, preporuka je da se postupi prema odredbama Zakona o ličnom imenu i odmah nakon sklapanja braka promijeni lični dokumenti", navode nam iz MUP-a KS-a.

Nakon što podnosilac zahtjeva preuzme ličnu kartu, može podnijeti zahtjev i za promjenu vozačke dozvole i putne isprave. 

Vozačku dozvolu podnosilac zahtjeva mijenja na lokaciji za izdavanje ličnih dokumenata u mjestu prebivališta, uz prilaganje stare vozačke dozvole, dokaza o uplati propisane naknade u iznosu od 60,00 KM (originalni prvi primjerak opće uplatnice), a ako je naznačeni rok važenja vozačke dozvole koju mijenja bio kraći od deset godina, podnosilac zahtjeva dužan je dostaviti i ljekarsko uvjerenje (original) koje nije starije od šest mjeseci.

Zahtjev za zamjenu putne isprave može se podnijeti na lokaciji za izdavanje ličnih dokumenata u bilo kojoj općini na području Kantona Sarajevo (osim u slučaju Novog Sarajeva gdje se zahtjev može podnijeti samo u Odjeljenju putnih isprava), a tom prilikom je potrebno priložiti: važeću ličnu kartu s ispravno upisanim ličnim podacima, posljednju važeću putnu ispravu (original) i dokaz o uplati propisane naknade u iznosu od 50,00 KM (originalni prvi primjerak opće uplatnice).

Šta ako želite promijeniti i ime i/ili prezime?

Od početka 2016. godine pa do polovine mjeseca oktobra, ukupno je zaprimljeno 37 zahtjeva za promjenu imena, 266 zahtjeva za promjenu prezimena i 16 zahtjeva za promjenu ličnog imena.

Zahtjev za promjenu ličnog imena mora sadržavati lično ime koje se traži. Postoji i rubrika o opisu razloga zašto lice podnosi zahtjev za promjenu ličnog imena, međutim ona se ispunjava detaljno samo prilikom detaljnih elaboracija u kompliciranim slučajevima.

Kada se radi o razlozima za promjenu prezimena, u oko 80 posto slučajeva se radi o vraćanju djevojačkog prezimena iz razloga isteka roka od šest mjeseci nakon pravosnažnosti presude o razvodu braka (jer se unutar prvih šest mjeseci od pravosnažnosti presude o razvodu braka prezime može vratiti na ono koje je korišteno prije sklapanja braka, pisanom izjavom datom pred matičarem u mjestu rođenja, a istekom roka od šest mjeseci, samo u postupku promjene prezimena pred nadležnim MUP-om), u oko pet posto slučajeva mlađi punoljetnici oba spola podnose zahtjeve za promjenu imena iz njima staromodnih imena u tzv. moderna imena ili zbog promjene samo jednog slova u imenu obično specifičnog za engleski alfabet (x,y,q ili w), u oko deset posto slučajeva lica podnose zahtjeve za promjenu prezimena radi usklađivanja prezimena s prezimenom roditelja (Kovačević u Kovač itd...), a u oko deset posto slučajeva lica se ne izjašnjavaju detaljno, te kao razlog navode lična želja i slično.

Postupak zamjene ličnog imena, ili samo imena ili samo prezimena, podrazumijeva obraćanje nadležnom organu (Odjeljenju za administraciju) sa zahtjevom za promjenu imena i sljedećim prilozima:

- izvod iz matične knjige rođenih;

- uvjerenje o državljanstvu;

- izvod iz matične knjige vjenčanih za lica koja su sklopila brak;

- ovjerena kopija važeće lične karte;

- uvjerenje o prebivalištu;

- uvjerenje nadležnog suda iz mjesta prebivališta da se protiv lica ne vodi krivični postupak;

- uvjerenje nadležnog poreznog organa (porezne ispostave) da lice nema neizmirenih poreznih obaveza prema Federaciji Bosne i Hercegovine;

- uvjerenje nadležnog carinskog organa (UIO) da lice nema neizmirenih obaveza po osnovu carine i indirektnih poreza, te 8 KM takse.

Postupanje po navedenom zahtjevu traje oko mjesec dana ili duže, jer je potrebno izvršiti dodatne provjere čiji cilj je dokazivanje da lice koje je podnosilac zahtjeva ne mijenja lično ime radi izbjegavanja zakonom predviđenih obaveza.

Nakon udovoljavanja zahtjevu, podnosiocu zahtjeva će biti uručeno rješenje o promjeni ličnog imena, a za postupanje po navedenom rješenju, tj. promjenu svih dokumenata, podnosilac zahtjeva ima rok od 15 dana, kao što je predviđeno članom 17. stav 3. navedenog zakona.

Provjerite da li vam je lična karta završena!

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) pokrenula je pilot-projekt na svojoj zvaničnoj web-stranici koji će omogućiti građanima Bosne i Hercegovine da posredstvom interneta prate status svojih zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata.

U okviru portala Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka - www.iddeea.gov.ba, u dijelu „Podaci iz centralnih evidencija - pregled statusa zahtjeva“, nalazi se modul za prikazivanje statusa zahtjeva.

Za prikaz trenutnog statusa zahtjeva potrebno je unijeti jedinstveni matični broj, broj zahtjeva za izdavanje ličnog dokumenta koji je stranka dobila na potvrdi prilikom podnošenja zahtjeva, a prilikom svake provjere upisuje se kod koji se nudi u aplikaciji. Riječ je o pilot-projektu kojim se, u svrhu osiguranja transparentnosti rada i ostvarivanja prava građana, omogućava uvid u status zahtjeva za izdavanje ličnog dokumenta. Navedena usluga olakšat će građanima praćenje statusa u toku izrade ličnog dokumenta i mogućnost planiranja, odnosno njegovog preuzimanja kod nadležnog organa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije