Pitali smo: Koji su sarajevski bazeni sigurni za kupanje?

J. Ć.
Pitali smo: Koji su sarajevski bazeni sigurni za kupanje?
Foto: Facebook / Ilustracija

Iako su jako primamljivi, uvijek bude bojazan da li je i koliko voda u bazenima ispravna i sigurna za kupanje.

Tim povodom portal Radiosarajevo.ba obratio se Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u čijoj je nadležnosti kontrola ispravnosti vode u bazenima, i provjerili gdje se Sarajlije mogu kupati bez straha od fekalija, potencijalnih infekcija i raznih kožnih oboljenja. 

"Zavod za javno zdravstvo KS-a trenutno na području našeg Kantona vrši analizu 22 bazenska kupališta", govori za naš portal dipl. san. ing mr Nerma Maestro iz Odjela komunalne higijene J. U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Kako navodi, kontrola kvalitete vode u bazenima radi se ovisno o frekventnosti i veličini bazena, odnosno što je više kupača i veći bazen, kontrola je češća.

Termalna rivijera Sarajevo - undefinedFacebook: Termalna rivijera Sarajevo

"Koliko često se vrši analiza isključivo zavisi od ugovora s komitentom koji se finalizira, odnosno pravi na osnovu postojeće zakonske regulative te u zavisnosti od toga da li se radi o bazenima većeg ili manjeg kapaciteta", pojašnjava nam Maestro.

Ukoliko se radi o bazenima većeg kapaciteta, onda se osnovna analiza radi svake sedmice, a kada je riječ o manjim bazenima analiza vode se radi jednom u 15 dana.

"Što se tiče javnih bazena poznato je da imamo dva javna bazena – Termalna rivijera i RVI bazen na Ilidži koji radi samo sezonski. Sva bazenska kupališta su u zakonskoj obligaciji, zapravo imaju istaknut posljednji analitički nalaz kontrole bazenske vode. Dakle, kupači i korisnici bazena imaju pravo, ukoliko nalaz nije istaknut, tražiti posljednji izvještaj o analizi vode", ističe naša sagovornica.

Termalna rivijera Sarajevo - undefinedFacebook: Termalna rivijera Sarajevo

U slučaju da nalaz ili neki od zadanih parametara ne odgovaraju pravilniku Zavod, nakon izlaska nalaza, šalje zdravstvene preporuke i korektivne mjere prema tom bazenskom kupalištu i Upravi za inspekcijske poslove, odnosno Sanitarnoj kantonalnoj upravi. 

"Dakle, mi damo savjetodavno-zdravstvene preporuke, a nakon toga inspekcija radi svoj dio posla. Ono što je važno reći jeste da nakon davanja tih korektivnih mjera, bazenska kupališta moraju biti zatvorena sve do islaska sljedećeg nalaza", napominje.

Na pitanje kako se vrši kvaliteta vode, odgovara: 

"Mjeri se koncentracija rezualnog hlora, zatim jednom sedmično osnovna analiza na hemijske i mikrobiološke parametre te jednom mjesečno analiza sa trihalometanima", rekla je Nerma Maestro za portal Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije