Hadžibajrić i Pušina uputili otvoreno pismo Vladi Kantona i upravi preduzeća GRAS

Radiosarajevo.ba
Hadžibajrić i Pušina uputili otvoreno pismo Vladi Kantona i upravi preduzeća GRAS

Otvoreno pismo koje su načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina uputili Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo i upravi preduzeća GRAS, povodom lošeg stanja gradskog saobraćaja u ovoj općini, zahtijevajući rješavanje ovog dugogodišnjeg  problema, prenosimo u cjelosti: 

"Poštovani, kao što vam je poznato u općini Stari Grad Sarajevo već godinama se ne odvija redovan gradski prevoz na linijama koje saobraćaju u padinskim dijelovima. Stanovnici starogradskih naselja Širokača, Komatin, Mahmutovac, Jarčedoli, Mošćanica, Vratnik, Hladivode i drugih niz godina ispaštaju zbog stanja u preduzeću 'Gras': neispravnosti vozila, nedostatka rezervnih dijelova, nesposobnosti uprave preduzeća, ali i svih ostalih nadležnih, da riješe ovaj problem. Građani Starog Grada prinuđeni su pješačiti na ogromnim udaljenostima, koristiti privatna vozila ili usluge taksi firmi da bi mogli na vrijeme stići na posao, u školu, fakultet...

Za razliku od ostalih dijelova Sarajeva, Stari Grad je specifičan po svojoj konfiguraciji i jedini način gradskog prevoza za naše građane je kombi vozilima, jer za razliku od ostalih građana, nama nisu na raspolaganju tramvaji, trolejbusi ili komercijalne linije.

Pitamo se, zašto Vlada Kantona Sarajevo i uprava preduzeća 'Gras' nema razumijevanja za naše građane, i zašto prema njima ima maćehinski odnos? Zašto Vlada Kantona Sarajevo tendenciozno zaobilazi problem gradskog saobraćaja u Starom Gradu gdje, prema evidenciji CIPS-a, živi 57.000 stanovnika od čega većinski dio u padinskim krajevima? Ovaj problem traje skoro deset godina i ne postoji realan razlog zašto on dosad nije riješen, osim da se Stari Grad ne tretira kao i ostale općine i da se namjerno dovodi u ovakav položaj.

Općina Stari Grad je u više navrata pokušala riješiti ovaj, gorući problem svojih građana. Kupovali smo rezervne dijelove za vozila, gume, održali niz sastanaka i uputili brojne urgencije. Na svaki naš zahtjev i pokušaj dobijali smo obećanja koja nikada nisu ispunjena. Na kraju, bili smo spremni finansirati kupovinu šest vozila za što su planirana sredstva u budžetu za 2017. godinu, te provedena tenderska procedura. Raspisivanje tendera vršili smo u koordinaciji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo, kako bismo izbjegli sve eventualne propuste ili greške.

Vodili smo računa o svim detaljima, pa čak i o tome da će ova vozila biti usmjerena u padinske dijelove grada, te da se posebna pažnja treba posvetiti kočionom sistemu. Poseban razlog za ovakvu odluku je saobraćajna nesreća koja se desila prošle godine na Hridu kada su kombiju otkazale kočnice pri čemu je povrijeđeno osam osoba. Upravo taj kočioni sistem je jedan od elemenata na koji je uložena žalba, a koju je Ured za žalbe uvažio i poništio tender vrativši nas time na početak."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije