Pismo majke jednog od dječaka sa fotografije o maltretiranju mačke

Radiosarajevo.ba
Pismo majke jednog od dječaka sa fotografije o maltretiranju mačke
FOTO: Facebook / Zlostavljanje mačke u Sarajevu

Redakciji Radiosarajevo.ba se javila jedna od majki dječaka s fotografija sa Saraj polja (bivše Vojničko polje, op. a.), na kojima se vidi kako stoji sa drugovima dok jedan od dječaka maltretira mačku.

Njeno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani, obraćam Vam se u nadi da ćete objaviti moje pismo. Naime, majka sam jednog od dječaka sa fotografija zlostavljanja mačke koje kruže Internetom.

Nakon dugog razmišljanja, dvije noći ne spavanja odlučila sam se obratiti.  Ne odobravam to što su djeca uradila, ali ne odobravam ni javni linč petorice maloljetnika. Ogromna šteta je napravljena. Samo želim pitati, da li je većina vas pažljivo pogledala sporni video? Mislim da nije, jer da jeste, mnoge stvari se ne bi dogodile. 

Moj sin je u cijeloj priči kolateralna šteta. Našao se na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Na spornom videu se vidi da on hoda za dječacima i nešto govori. Njegove riječi su bile: Pustite je!!!! Nisu ga htjeli poslušati. U trenutku kada se sa macom dešava šta se dešava (ne mogu to ni izgovoriti) moj sin rukom prekriva usta. Od šoka.

Od tada i javnog linča, moje dijete je u psihičkom rasulu. Govori o samoubistvu, upropaštenom životu. Mnogi ga nazivaju ubicom, monstumom, idiotom. Vrijeđaju njega i njegovu porodicu. Ima strah od javnosti. Na snimcima se mogli naći bilo čije dijete.

Na moju molbu i zbog mog sina, djevojka koja je snimala sve, uklonila je video. Učinila je to da zaštiti moje dijete, jer je i sam rekla da je vidjela da on ništa, apsolutno ništa nije uradio loše.

Poštovani, mnogi spominju malog Mahira i njegov tragično okončani život. Zar je bilo šta na ovom svijetu vrijednije od života djeteta? Pogotovo ako nije krivo nizašta. Naravno da nije. Ne treba javno razapinjati ni ostale dječake. Većinu znam i tvrdim da su dobra djeca, odlični učenici. Napravili su glupost, kao što je prave mnoga.

Ponovo se pitam, zašto smo ovako zli? Zašto nam je potrebna ovakva reakcija? Zašto nam je potrebno javno linčovati djecu?

Razmišljala sam o krivičnoj prijavi protiv svih pojedinaca i portala koji su objavili fotografije. Ali, ne, ne želim ići tako daleko. Ne želim davati materijala "moralnim vertikalama" ovog društva. Većina vas koji ste dijelili ili još dijelite fotografije nemate djecu, vidjela sam, jer da imate ne biste bili toliko okrutni. Nadam se da ćete ih imati, tek tada ćete razumjeti svaku moju riječ, svaki moj vapaj da prestanete i uklonite fotografije sa Interneta.

Do tada, slobodno me napadajte, vrijeđajte, jer to je izgleda jedini jezik kojim vi govorite. U ova tri dana sam spoznala da smo spremni osuđivati, javno linčovati, bez da znamo pravu istinu i bez da smo svjesni posljedica.

P. S.  Za sve koji se pitaju u Facebook grupi Av Mau, maca je dobro, u izvrsnom je stanju. Srdačan pozdrav, majka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije