Pekara u Sarajevu dijeli besplatne somune

J. Ć.
Pekara u Sarajevu dijeli besplatne somune
"Za sugrađane koji su slabije kupovne moći imamo besplatne somune", rijedak je natpis u našoj zemlji, ali se može pročitati na sarajevskoj pekari Nafaka.

Peta godina je kako je u ovoj pekari posebna čar za vrijeme ramazana čekati u redu za somune.

Veliki broj Sarajlija dolazi po to najpoznatije tradicionalno pecivo s čurekotom, bez kojeg je iftarska trpeza nezamisliva.

Somuna ima za sve, pa i za socijalno ugroženu kategoriju ljudi, koji nalaze svoju nafaku u ovoj poznatoj pekari.

Vlasnik, Elvis Trtić, svake godine u mubarek dane, obezbijedi dovoljan broj besplatnih somuna za ovu osjetljivu kategoriju.

Taj humanitarni i nesebični akt slijedi njegova porodica, zaposlenici, ali i kupci, koji uvijek kupe koji somun viška "da se nađe" onome kojem je zaista potreban.

"Ovu gestu su prepoznali naši vjerni kupci, tako da dobrim dijelom i oni pomažu, uplaćujući somune za one koji nemaju", rekao je za Radiosarajevo.ba Trtić. 

Proces nastajanja jednog somuna nije lagan posao. Trtić nam pojašnjava da traje i do dva sata.

"Somun spada u kategoriju najzdravijih namirnica, bez aditiva. Radi se u pećima na jako visokim temperaturama. Fizički je ovo i najteži posao u pekarstvu jer se radi sve ručno", kazao je Trtić.

U sklopu zajedničkog projekta 'Obrok za sve' konstantno dijele somune, a jedan dio šalju i u Narodnu kuhinju, SOS Dječja sela i Zavod za slijepe slabovidne osobe u Nedžarićima.

"Po nekoj procjeni, svakodnevno za vrijeme ramazana obradujemo oko 500 ljudi", kazao je Trtić, navodeći kako se i tokom cijele godine trude pomoći socijalno ugrožene.

Ono što je važno za Elvisa jeste da se korpa ispred ove pekare konstatno puni somunima i kako kaže, najbitnije je da ona nikada nije prazna.

Ako kojim slučajem prolazite pored pekare „Nafaka“, svratite i kupite „somun viška“. Vaše dobro djelo, nečija dobra nafaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije