Pad broja prijava za upis na gotovo svim fakultetima u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Pad broja prijava za upis na gotovo svim fakultetima u Sarajevu
Arhiv / Univerzitet u Sarajevu
Univerzitet u Sarajevu planirao je u dva julska prijemna termina primiti 5880 studenata.

Pristiglo je svega 3750 prijava ili tek nešto više od 60 posto planiranog broja.

Aida Hodžić, prorektorica za nastavu UNSA kazala je za Al Jazeeru kako su mogući razlozi smanjenog interesa prelazak sa osmogodišnjeg na devetogodišnje obrazovanje, očiti demografski pad, migracije koji su globalni problem te nelojalna konkurencija privatnih fakulteta.

Vlada Kantona Sarajevo odbacuje mogućnost pojave bijele kuge, jer u posljednje tri godine osnovne škole u Kantonu Sarajevu bilježe povećan broj upisa u prve razrede. 

Ministarstvo obrazovanja tako smatra da je uvođenje devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja osnovni razlog manjeg broja prijava na fakultetima.

"Osim rasta broja privatnih fakulteta, u obzir treba uzeti činjenicu da danas gotovo svaki Kanton u Federaciji ima svoj Univerzitet", kazao je Elvir Kazazović, ministar obrazovanja KS za Al Jazeeru.

Ali, i primjer Sveučilišta u Mostaru govori kako i oni bilježe pad prijava.

"Prijavilo se negdje oko 2600 studenata, što je za 500 studenata manje nego prošle godine", izjavio je Vojo Višekruna, sa mostarskog Svučilišta.

Zanimljivo je da u Mostaruinteres pada za gotovo sve smjerove i fakultete, osim za medicinske. Slična je situacija i u Sarajevu, gdje, osim za Akademiju scenskih i likovnih umjetnosti raste interes za smjerove medicinske struke.

"Postoji jedna negativna pojava, a to je da ti studenti koji su završili medicinske škole odlaze vani jer tamo imaju dobre uslove za zapošljavanje, i traženi su na tržištu", dodao je Kavazović.

Istraživanja nevladinog sektora pokazuju kako je upravo nezaposlenost jedan od glavnih motiva odlaska mladih iz BiH.

U zemlji u kojoj procenat nezaposlenih ne pada ispod 40 posto, mladi su posebno ranjiva kategorija, jer je procenat nezaposlenih među mladima veći od 60 posto.

Vlade gotovo svih kantona, pa i oba entiteta posljednjih godina ne kriju da je problem odlaska mladih iz zemlje jedan od najvećih, za kojeg nemaju rješenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije