Ovo su nova pravila parkiranja u Kantonu Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Ovo su nova pravila parkiranja u Kantonu Sarajevo
Pixabay / Ilustracija
Novom Uredbom o organizaciji i načinu parkiranja u KS-u koju je jučer donijela Vlada Kantona, sistematski se, u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima, uređuju svi segmenti javnog parkiranja.

Uređenje saobraćaja u mirovanju u interesu korisnika usluga, slobodan pristup svim korisnicima u smislu ravnopravnog pristupa tržištu, evidencija svih javnih parkinga, garaža uz transparentan pristup naplati usluga te efikasniji nadzor nad propisima su načela na kojima je Ministarstvo saobraćaja KS pristupilo uređenju ove oblasti, piše na stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Općine će u skladu sa ovom Uredbom donijeti propise uređenja parkiranja kod objekata kolektivnog stanovanja, poslovnih prostora i objekata na svom području.

Područja parking zona usvaja Vlada Kantona Sarajevo, a koje će biti obilježene različitim bojama: O zona će biti obilježena zelenom bojom, I parking zona crvenom, a II zona žutom bojom. Cijene parking karata za pojedine zone, a koja se sastoji od cijene komunalne usluge, zatim naknade za unapređenje i investiciono održavanje parkirališta koja će biti korištena za unapređenje komunalne infrastrukture na području općine gdje se nalazi parking, od naknade za čisti prevoz kojom se želi stimulisati parkiranje izvan užeg centra grada te unapređenje čistih vidova prevoza. Ministarstvo će objediniti evidencije raspoloživih parking mjesta na javnim i privatnim parkinzima, a koja će biti objavljena na vidljivom mjestu.

Kako bi sve invalidne osobe koje koriste za njih obilježena parking mjesta imale jednak pristup tim mjestima, Uredba propisuje ograničeno vrijeme korištenje tog mjesta na 2 (dva) sata.

Uredba definiše i vrste parking karata, njihovo korištenje, mogućnosti rezervacija parking mjesta i propisuje uslove za otvaranje privatnih parkirališta.

Polazeći od potrebe uređenja postojećih, a posebno stvaranja novih parking prostora, nova Uredba predviđa bolju kontrolu nad parkiranjem vozila na javnim parking površinama koju će vršiti ovlašteni kontrolori. Uredba takođe propisuje da su vlasnici privatnih parkinga i garaža dužni plaćati naknadu za čisti prijevoz u iznosu od 5 (pet) posto od utvrđene cijene parkiranja. Obračun ove naknade vršit će resorno Ministarstvo na osnovu pismenog izvještaja o sredstvima prikupljenim naplatom za korištenje usluga.

Ministarstvo predviđa, zbog bolje kontrole i uvedenih sankcija, značajno povećanje ovih vrsta prihoda koji će biti uplaćivani u Budžet KS. Po prvi put će i lokalne zajednice učestvovati u raspodjeli dijela prihoda od parkiranja, a što će se regulisati posebnim sporazumom. Sva ostala sredstva će biti usmjerena u izgradnju podzemnih garaža i povećanje broja novih parking mjesta na području Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije