Počeli radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže na II dionici

Radiosarajevo.ba
Počeli radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže na II dionici
Projekt sanacije vodovodne mreže na području Kantona Sarajevo je u punom zamahu.

Uprava KJKP VIK-a, dala je prioritetne dionice za rekonstrukciju vodovodne mreže na području KS-a, a sredstva osigurana iz vodnih naknada iz Ministarstva za komunalnu privredu i infrastrukturu, putem Općina.

Projekt sanacije – rekonstrukcije vodovodne mreže počeo je na lokalitetu od Skenderije do Vijećnice.

Ovaj veoma zahtjevan projekt, podijeljen je u dvije faze i to:

1. Prva faza potez Most Drvenija – Vijećnica (podijeljen na pet dionica)
2. Druga faza potez Skenderija – most Drvenija (podijeljen na pet dionica)

U toku su radovi na I fazi rekonstrukcije vodovodne mreže. Rok za izvođenje radova je 90 dana za kompletan projekt. Ovim projektom planirano je rekonstruirati 980 metara cjevovoda profila DN 400 (potez Skenderija - Drvenija) i 960 metara cjevovoda profila DN 300 i DN 200 (potez Drvenija - Vijećnica). Vrijednost projekta je 1,1 milion KM. Izvođač radova je Mibral Sarajevo.

"Prva dionica, prve faze rekonstrukcije vodovodne mreže na potezu Drvenija – Vijećnica, završena je 1. augusta 2016. U toku navedenih radova rekonstruirano je 190 metara veoma starog i dotrajalog cjevovoda profila DN 300, koji je na svakom spoju imao gubitke vode u vidu curenja.

Dana 2. augusta 2016. godine nakon završetka polaganja privremenog voda, otpočeli su radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže na II dionici, i to od Mosta Ćumurije do Latinske ćuprije. Ovdje se također radi o liveno željeznom cjevovodu koji je izgrađen '60-ih godina.

Ovaj cjevovod bit će zamijenjen novim daktilnim cjevovodom profila također DN 300. S obzirom na to da se opet radi u dijelu Grada, koji ima samo jednu kolovoznu traku i drugu koja služi za tramvajski saobraćaj, za očekivati je povremene gužve.

"Ovim putem apeliramo na naše sugrađane Kantona Sarajevo na razumijevanje i strpljivost, s obzirom na to da se radi o veoma značajnom projektu sanacije vodovodnog sistema. Izvođač radova Mibral, uz nadzor KJKP VIK Sarajevo, zaista čini sve kako bi prilikom izvođenja radova što manje opteretio saobraćajne trake, koje su mu potrebne za odvoz i dovoz materijala te manevar građevinskih mašina“, rekao je Nezir Hadžić Direktor KJKP Vodovod i Kanalizacija d.o.o. Sarajevo.

Druga dionica I faze rekonstrukcije, obuhvata zamjenu cca 200 metara cjevovoda profila DN 300. (naznačeno na skici debljom crvenom bojom). Rok za izvođenje radova ove dionice je deset dana, ako ne bude nekih većih problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije