Osobe sa invaliditetom mogu bitno doprinijeti razvoju društva

Fena
Osobe sa invaliditetom mogu bitno doprinijeti razvoju društva
Koordinacioni odbor udruženja osoba sa invaliditetom Kantona Sarajevo i kantonalno Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljene i izbjeglice danas su u Sarajevu upriličili prijem u povodu 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Prijem je bio prilika da ukažu na položaj osoba s invaliditetom i pozovu vlasti da se više staraju o njima, u cilju njihove bolje integracije u društvo.

Resorna ministrica Amela Dautbegović novinarima je kazala da Ministarstvo radi na novom akcionom planu za period od 2018. do 2021. godine i da uspijeva pomoći izjednačavanju osoba s invaliditetom sa ostalim članovima društva.

"Učinili smo nekoliko pozitivnih koraka, prvi je da finansiramo nevladine organizacije koje okupljaju osobe s invaliditetom", istakla je Dautbegović.

Navela je da se mora puno više raditi na izjednačavanju osoba sa invaliditetom da bi bili u prilici biti korisni članovi društva.

Direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Fikret Zuko je poručio da je neophodno da svi ljudi shvate kako su osobe s invaliditetom vrijedne pažnje i da mogu, uz pomoć, bitno doprinositi razvoju društva.

"O osobama s invaliditetom se govori, ali u praksi su koraci kratki i situacija je teška. Svi moraju raditi više, a političari treba da rješavaju probleme u skladu sa standardima koji se primjenjuju u svijetu", naglasio je Zuko.

Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom posvećeno je Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i UN Agendi za održivi razvoj 2030.

Prijemu u Sarajevu su prisustvovali članovi udruženja koja okupljaju osobe s invaliditetom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije