Osnovna škola Saburina dobila novi sistem zagrijavanja vrijedan 100.000 eura

Anadolija
Osnovna škola Saburina dobila novi sistem zagrijavanja vrijedan 100.000 eura
FOTO: AA / Osnovna škola Saburina: Novi sistem zagrijavanja
U osnovnoj školi Saburina danas je predstavljen projekat ambasade Slovačke Republike u Sarajevu pod nazivom "Povećanje energetske efikasnosti objekta", prenosi Anadolu Agency (AA).

U objektu je instaliran novi sistem zagrijavanja putem infra panela s električnim napajanjem, čija je vrijednost 100.000 eura. Radi se o projektnoj saradnji ambasada Republike Slovačke, Poljske, Češke, Mađarske (Višegradska grupa) i Japana, uz podršku Općine Stari Grad Sarajevo, Gradske uprave Grada Sarajevo i Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo.

Prvi projekat finansirala je Ambasada Slovačke Republike, dok će preostale ambasade finansirati zamjenu prozora i vrata, sanaciju toaleta, rekonstrukciju biblioteke i prostorije za produženi boravak, te dvorišta i terase u šta će biti uloženo oko 270.000 KM.

U projektu uvođenja novog sistema grijanja u OŠ Saburina učestvovala je i Gradska uprava Grada Sarajevo iznosom od 18.000 KM, te Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo sa 7.000 KM.

Općina Stari Grad Sarajevo izdala je potrebne saglasnosti za izvođenje radova, te za završetak uvođenja ovog sistema i zamjenu parketa u kabinetima izdvojila 4.000 KM.

Novo tehnološko rješenje u OŠ Saburina daje mogućnost toplotne udobnosti u svim prostorijama škole, čak i u stubištu zgrade, uz značajno manju potrošnju.

Energent koji je ranije korišten za zagrijavanje u školi je plin, te se u zimskim mjesecima izdvajalo oko 11.000 KM mjesečno za zagrijavanje objekta.

Procjena je da će se kvalitet poboljšati zahvaljujući postavljenim panelima, a cijena na mjesečnom nivou smanjiti na 3.000 KM.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić istakao je da je zahvalan ambasadama koje su odlučile uložiti u ovaj objekat koji je proglašen nacionalnim spomenikom, te podsjetio da je prije nekoliko godina Općina Stari Grad, uz podršku pobratimske Općine Silivri iz Istanbula, uložila oko 80.000 KM u zamjenu krovova na dijelu objekta. Dodao je da je ovo ne samo novi način zagrijavanja nego i novi način pomoći školi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije