Osnovci s područja općine Stari Grad uče putem portala osnovna.ba

Radiosarajevo.ba
Osnovci s područja općine Stari Grad uče putem portala osnovna.ba
Portal osnovna.ba je edukativna web stranica namijenjena učenicima osnovnih škola od petih do devetih razreda. Logovanjem putem Facebooka, učenici imaju mogućnost putem videoklipova učiti lekcije iz predmeta: matematika, BHS jezik, biologija, hemija,

Općina Stari Grad omogućila je svim osnovcima ovog uzrasta sa svog područja ovakav način obrazovanja, osiguravši im kartice koje omogućavaju pristup sadržajima portala.

Među prvima koji su se prijavili za ovaj projekat i dobili priliku da pristupe sadržajima navedenog portala su učenici Osnovne škole Saburina gdje je danas upriličena prezentacija. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić razgovarao je s učenicima i čuo njihova iskustva, te se zanimao na koji način uče putem facebook-a, odnosno interneta.

"Drago mi je što su naši učenici zainteresirani za ovakvu vrstu obrazovanja. Uložili smo blizu 3.000 KM, a kompletan projekat vrijedan je 140.000 KM", kazao je Hadžibajrić.

Ovo je prvi projekat ovakve vrste u BiH i zainteresiranost je zaista velika, kako od učenika tako i nastavnika. U Starom Gradu u projektu učestvuje 841 učenik i 80 nastavnika, svih šest osnovnih škola.

"Projekat je bio u izradi pet godina, a operativan je od 2015. godine i broji blizu 30.000 registriranih učenika. Reakcije krajnjih korisnika su dosta pozitivne, jer djeca vole da učiti na ovaj način, te smo i mi zaista prezadovoljni,“ izjavio je Zlatko Memišević, jedan od osnivača platforme osnovna.ba.

Ova platforma napravljena je za cijelu FBiH i prema nastavnom planu i programu. Platforma je namijenjena i nastavnicima jer u njoj se nalazi više od 30.000 pitanja, objašnjenja i lekcija.

O portalu sve najbolje govore i učenici i nastavnici koji ga koriste.

"Učenici su svoje slobodno vrijeme, koje su inače koristili za igrice ili neku drugu zabavu putem interneta, usmjerili na edukaciju. Posebno me raduje što će ovaj program pomoći učenicima devetog razreda u pripremi i provjeri znanja za lakše i uspješnije polaganje eksterne mature,” kazala je nastavnica informatike Suada Ljajić.

Lamija Kovač, učenica devetog razreda kaže da se prvi put susreće sa ovakvim programom, ali da joj je mnogo pomogao.

"Dosad sam probala oblast matematike i dosta mi je pomoglo pri pronalasku određenih formula i zadataka. Ovo je za nas učenike devetih razreda još značajnije, jer služi kao odlična priprema za maturu, ali i za svakodnevno vježbanje koje sebi možemo priuštiti".

Isto misli i učenica Iman Pešto.

"Osnovna.ba mi je omogućio bolje učenje putem interneta, a zahvaljujući njemu sada i moji roditelji mogu da se uključe i provjeravaju moje greške. Ovaj program nam je omogućio pripremu za maturu tri predmeta i to bosanskijezik, engleski jezik i matematika".

Direktorica OŠ“Saburina“ Meliha Parla izrazila je zahvalnost Općini Stari Grad, nadležnoj službi i Općinskom vijeću za priliku da 180 učenika ove škole stiče obrazovanje na najsavremeniji način, putem interneta.

Vijećnici Vedran Grbo i Vibor Handžić su pokrenuli inicijativu da Općina Stari Grad bude prva lokalna uprava koja će ovaj način obrazovanja uvesti u osnovne škole. Jedna kartica košta 20 KM i može se koristiti jedan mjesec. Logiranjem se ne koriste nikakvi lični podaci tako da je identitet učenika potpuno zaštićen.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije