Osnovana Alumni asocijacija, sportska sala nazvana Jan Doršner

Fena
Osnovana Alumni asocijacija, sportska sala nazvana Jan Doršner
Druga gimnazija Sarajevo / FOTO: Sulejman Omerbašić
Bivši učenici Druge gimnazije u Sarajevu okupili su se u prostorijama škole, gdje je danas osnovana Alumni Asocijacija i imenovana sportska dvorana po Janu Doršneru.

Ovim činom, prisutni su odali priznanje velikom sportisti i čovjeku koji je svoj život dao za odbranu rodnog Sarajeva. Završio je Drugu gimnaziju Sarajevo i bio na trećoj godini Mašinskog fakulteta kada je poginuo u 23. godini.

"On je heroj otpora Sarajeva, koji na današnji dan prije 25 godina poginuo u jednog od odbrambenih akcija u Azićima. Zauvijek će ostati uzor mnogim generacijama, jer je bio ne samo odličan učenik, već i vrhunski sportista. Aktivnosti je pokazivao i na svim drugim poljima i bio omiljen u društvu, što daje sliku pravog učenika Druge gimnazije", istakla je Feni predsjednica Alumni asocijacije Druge gimnazije Dženeta Ajanić.

Prilikom otkivanja ploče rodbina i prijatelji prisjetili su se da je Doršner bio vrhunski skijaš, ronilac, jedriličar i teniser. Osvojio je blizu pedeset priznanja, medalja i pehara.

Bio je član Skijaškog kluba „Željezničar“, a 1982. godine je proglašen najperspektivnijim mladim alpinistom Bosne i Hercegovine.

Na osnivačkom skupštini asocijacije usvojen je statut i izabrano rukovodstvo. Najavljena je donatorska večer 28. decembra, kada će se prikupljati sredstva za sadašnje učenike Druge gimnazije slabijeg imovinskog stanja. Na taj način omogućit će im se stipendiranje ili odlazak na ekskurziju.

"Osim toga, uvjeren sam da će još mnogo pozitivnih inicijativa i projekata poteći od naših bivših učenika. Kroz djelovanje Alumni Asocijacije želimo afirmisati Drugu gimnaziju i aktivnije učestvovati u razvoju bh. društva, kao i međunarodnoj razmjeni i uspostavljanju odnosa s drugim Alumni asocijacijama iz regiona", rekao je na današnjem skupu direktor Druge gimnazije Sarajevo Seid Alibegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije