OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" dobija novu fasadu, krov i stolariju

Anadolija
OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" dobija novu fasadu, krov i stolariju
Foto: AA / Radovi na utopljavanju OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" u Sarajevu

Osnovna škola "Mula Mustafa Bašeskija" u Sarajevu, sagrađena 1929. godine, uskoro će dobiti novu fasadu, stolariju i krov.

Radovi na utopljavanju ovog objekta, starog 90 godina počeli su ove sedmice, a cilj je osigurati kvalitetnije uslove za rad za više od 500 učenika koji je pohađaju, kao i za nastavno osoblje.

Utopljavanje dio je projekta "Zeleni ekonomski razvoj" u koji se općina Stari Grad uključila putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Radovi na utopljavanju OŠ Foto: AA: Radovi na utopljavanju OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" u Sarajevu
"Nastojimo osigurati kvalitetne uslove za rad našim učenicima i nastavnicima, ne samo kroz rekonstrukcije i 'utopljavanje' objekata, nego i kroz izgradnju novih. U posljednjih 10,5 godina mi smo u izgradnju i rekonstrukciju školskih objekata utrošili oko 13,5 miliona KM", izjavio je ranije općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Na školi "Mula Mustafa Bašeskija" radi se termoizolacija krova, zamjena kompletne stolarije, termoizolacija vanjskih zidova, te zamjena krovnog pokrivača. Mašinski radovi podrazumijevaju ugradnju automatske regulacije, ugradnju pumpi i kalorimetara, te intervencije na cijevnoj mreži, uključujući ugradnju radijatorskih ventila sa termostatskom glavom.

Vrijednost projekta utopljavanja OŠ "Mula Mustafa Bašeskija" iznosi oko 450.000 konvertibilnih maraka, finansira ga Vlada Švedske, posredstvom Ambasade Švedske u BiH, a implementira UNDP u BiH.

"Ukupna vrijednost projekata koji se rade kroz 'Zeleni ekonomski razvoj' na području naše općine iznosi 1,2 miliona konvertibilnih maraka, od čega je općina Stari Grad osigurala 200.000 KM, a ostatak sredstava Vlada Švedske i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS", kazali su u nadležnoj Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije