O.Š. Mehmedalija Mak Dizdar: Uz volju i znanje želimo krenuti naprijed

Radiosarajevo.ba
O.Š. Mehmedalija Mak Dizdar: Uz volju i znanje želimo krenuti naprijed
Foto: Promo / Svečana akademija u osnovnoj školi Mehmedalija Mak Dizdar

Povodom 45. godina postojanja osnovne škole u sarajevskom naselju Otoka održana je svečana akademija na kojoj su učenici i nastavnici upriličili bogat program.

Osnovna škola "Mehmedalija Mak Dizdar" Sarajevo počela je sa radom davne 1974. godine, kada se oglasilo i prvo školsko zvono. U svoje je okrilje prihvatila 1292 učenika. Tada je nosila ime španskog borca Živka Jošila. Bila je to, u ono doba, dobro opremljena i moderno dizajnirana škola. Imala je dovoljan broj učionica, opremljene kabinete, tehnička i druga školska pomagala.

„Uhodani ritam rada škole je poremećen, ali ne i prekinut početkom rata 1992. godine. Mali je broj nastavnika, uz sva razaranja i otežan rad, ostao dosljedan svom zadatku i zvanju. Uz vlastite snage i uz pomoć općinskih organa formiran je kolektiv i organizovan nastavni proces, iako su i školska zgrada i sva nastavna učila bili devastirani“, poručili su iz ove sarajevske škole.

godisnjica_Sarajevo_osnovna_skola_Mehmedalija_Mak_Dizdar_promo7.JPG - undefinedFoto: Promo
Ove godine svečanost je upriličena u drugačijem ozračju, jer funkciju direktora, odnosno direktorice obavlja žena. Ovom prilikom direktorica škole Samira Nukić upoznala je prisutne s uspjesima koje škola i njeni učenici postižu te najavila nove projekte koje planiraju realizirati u narednom periodu.

Na svečanost je pozvan i nekadašnji direktor škole Darko Ćurčić koji se svojim sjećanjima vratio u period sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka.

Svečanosti su se pridružili ministrica obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Zineta Bogunić, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Elvedin Okerić te zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Elvis Hodžić.

S poštovanjem prisjećajući se prošlosti, učenici i predstvanici ove škole poručili su prisutnima kako odlučno žele krenuti naprijed.

„Ne želimo živjeti u prošlosti. Želimo krenuti naprijed, ići ukorak s vremenom i uz volju i znanja koja su nam na dohvat ruke već kreiramo svoju budućnost. Svojim radom ćemo postizati uspjehe po kojima će nas zapaziti i, možda, nagraditi, ali svakako znam da će nas više cijeniti i poštovati“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije